Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberala företagare: För många kommunbolag

I Västerås är man världsmästare i antalet kommunala bolag (20-tal) men det tar de politiska partierna lätt på. I Riksdagen motionerar Folkpartiet om att drastiskt minska antalet kommunala bolag. Citat från Karin Pilsäters (FP) motion:

”FP vill avveckla de kommunala bolagen. Endast i vissa mycket bestämda undantagsfall skall kommuner verksamhet i bolagsform. Bolagen gör att kommuner styrs mindre demokratiskt beroende på minskad insyn och färre möjligheter att påverka för den enskilda medborgaren. Bolagens anställda har sämre yttrandefrihet vad det gäller den egna verksamheten än vad anställda vid kommunala förvaltningar har. Kommunala bolag snedvrider marknaden. De konkurrerar ofta på områden där privata entreprenörer väl kan svara för de behov det handlar om. Små privata företag konkurreras lätt ut av kommunala bolagsjättar. Kommunala bolag med skattebetalarnas pengar och den kommunala förvaltningen i ryggen möter aldrig ett enskilt företag på jämbördig nivå.”

Vad gäller kommunalt bostadsägande vill inte Liberala Företagare att Mimer skall säljas ut, konkurrensutsättas eller på annat sätt röras. Det finns starka skäl till garanterad bostadsförsörjning för kommunmedborgarna.

Kommunala bolag skall heller inte användas i skatteplaneringssyfte. Inom en koncern kan koncernbidrag mellan vinstgivande bolag och förlustbringande verksamheter kvittas. Västerås är beroende av vinster från de kommunala bolagen och stiftelser. I snitt levereras runt 22 miljoner i vinst från de kommunala bolagen och stiftelser – ibland mer. Vinsterna går rakt in i kommunkassan och det finns ett namn för detta – förtäckt skatt. Kommunala bolag har inte i första hand till uppgift att generera vinster varje år så man slipper höja skatten. Om man vill kompensera skattebetalarna i Västerås för de ökade vinsterna i det kommunala bolaget kan man i stället sänka taxan på fjärrvärme.

Förutom bolagen finns förbund och stiftelser med extern verksamhet. Ett exempel på stiftelse med konkurrerande verksamhet till privata bolag är bostadsstiftelsen Aroseken. Denna stiftelse driver affärsmässig verksamhet tillsammans med utvalda stora företag och banker som ABB, Swedbank och Outokumpu Copper.

Man driver och äger ett av stadens största fastighetsmäkleri och äger fastigheter för ett bokfört värde över en halv miljard. Det finns inte ett enda skäl till varför Västerås Stad skall vara delägare i Aroseken. Partierna pratar tyst om denna stiftelse då den årliga vinsten levereras till stadens näringslivsverksamhet – även denna klädd i ett kommunalt bolag.

Att Ulla Persson som socialdemokrat och en i grunden socialistisk grundsyn tycker det är bra med många kommunala bolag är föga förvånande men att Alliansens partier duckar är anmärkningsvärt. Att folkpartisterna Roger Haddad och Ragnhild Källberg vill behålla alla kommunala bolag i strid med vad Folkpartiet liberalerna anser på riksnivå är ett uttryck för avsaknaden av ideologisk grundsyn och första gången detta nya radarpar går emot partiets program på riksnivå.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel