Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberala kvinnor: En bra idé att höja taket för vab-ersättningen

M-kvinnorna har nu uttalat sig för ett högre tak i vab-ersättningen. Det ger bättre jämställdhet, säger ordförande Magdalena Andersson.

Det är en idé som Folkpartiet också stöder. För två år sedan beslutade Folkpartiets landsmöte ”att taket för den tillfälliga föräldrapenningen, de så kallade vab-dagarna, höjs till 10 basbelopp och därmed hamnar på samma nivå som föräldrapenningen”.

Som alla småbarnsföräldrar vet upptäcker man plötsligt på morgonen att i dag måste en av föräldrarna vara hemma med ett sjukt barn. I de flesta fall blir det mamman. Det leder till att kvinnor med små barn upplevs som osäkra tillgångar för arbetsgivaren. Mannen däremot vabbar sällan och anses därför vara en arbetskraft att lita på.

Det finns säkert många orsaker till att det oftast är kvinnor som är hemma med sjuka barn. Men ett skäl är att kvinnor ofta tjänar mindre än männen och lönebortfallet blir minst om den som tjänar minst stannar hemma.

M-kvinnornas förslag är att höja taket i den tillfälliga föräldraförsäkringen så att den bättre matchar männens löner. På sikt vill moderatkvinnorna helt ta bort taket i försäkringen.

Om Folkpartiet och M-kvinnorna tillsammans driver frågan kan vi få hela regeringen med oss.

Tillsammans är vi starka!

Amelie Tarschys Ingre (fp)

förbundsstyrelseledamot, Liberala kvinnor

Anita Lilja-Stenholm

ordförande, Liberala kvinnor, Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel