Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberala kvinnor: Viktigt att vi aldrig glömmer Fadime

I dag är det tio år sedan Fadime Sahindal mördades. Hon mördades av sin pappa för att hon vägrade att gifta sig med den man som familjen utsett åt henne, för att hon ville leva sitt eget liv.

Hon mördades för att pappan ansåg och hon drog skam över familjen bara genom att hon valde att leva sitt liv som andra svenska ungdomar.

Fadime blev inte, som många andra, en anonym siffra i statistiken över offer för hedersrelaterat våld. Hon var redan känd för sitt arbete mot våld och tvångsäktenskap när hon mördades.

De medborgerliga fri- och rättigheter som finns i grundlagen gäller alla i Sverige, oavsett ålder, kön, etnicitet eller religions-tillhörighet. Det var dessa rättigheter som Fadime arbetade för att tillförsäkra sig själv men också andra unga kvinnor och män.

Många av de flickor och pojkar som är offer för hedersrelaterat våld blir dessvärre inte annat än siffror i statistiken. Enligt Ungdomsstyrelsen handlar det om cirka 70 000 personer mellan 16 och 25 år som känner att de inte själva får bestämma över sitt kärleks- och sexliv nu eller i framtiden.

Det kan aldrig accepteras. Därför är det så viktigt att vi inte glömmer de personer som hotas, kontrolleras, misshandlas och i värsta fall mördas för att de hävdar sin rätt.

I somras gick utrikesdepartementet ut med varningar för att unga flickor skulle kunna föras utomlands under sommarlovet och tvingas till äktenskap. Det handlar om bortförande av svenska medborgare till utlandet, mot deras vilja. Det är allvarligt och det är brottsligt.

Hot om våld eller konkreta våldshandlingar är aldrig en privatsak eller en familjeangelägenhet. Det är ett brottsligt beteende som faller under allmänt åtal och som angår alla som anser att mänskliga fri- och rättigheter ska respekteras. Det är viktigt att vi vågar se, frågar och tar ställning mot hedersrelaterat våld och förtryck, mot våld i nära relationer över huvud taget. Att säga sig vara neutral i förhållande till våld är att ta ställning för våldet.

Det går inte att vrida tillbaka tiden. Annars hade vi ha gjort det i dag. Försökt göra det obegripliga ogjort. Nu får vi i stället försöka göra allt för att undvika att andra unga kvinnor och män drabbas av samma öde som Fadime. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar att det är på dagen tio år sedan hon mördades.

Därför att det viktigt att vi aldrig glömmer Fadime.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel