Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna: Vi satsar visst mycket på skolan

Matilda Molander påstår i en ledare den 12 juni att styret i Västerås ökat grundskolenämndens budget med bara någon enstaka procent. Detta är fel. Under den nya majoritetens första budgetår - 2019 - ökades nämndens budget med 9,3 procent, från 1729 till 1889 miljoner. Antalet elever i grundskolan ökade detta år med 3 procent. Skillnaden mellan 9,3 procent och 3 procent räcker för att både kompensera för löneökningar och att åstadkomma reell resursförstärkning per elev.

Inför 2020 föreslår majoriteten nu en budgetökning för grundskolenämnden med ytterligare 131 miljoner, det vill säga cirka 7 procent. Även inför 2020 spås elevantalet öka 3 procent, så även denna gång blir det mycket pengar över, både till löneökningar och till andra förstärkningar.

Det stämmer att Västerås grundskolor har mycket dåliga resultat i en nationell jämförelse. Just detta gick Liberalerna till val på att ändra. Vi konstaterade att resurserna per elev var cirka 15 procent lägre än rikssnittet och vi såg ett starkt samband mellan resurser och resultat.

Sedan vi kom i majoritet efter valet 2018 har vi presenterat två årsbudgetar, 2019 och 2020. För dessa två år kommer vi att ha höjt grundskolenämndens anslag med cirka 16,5 procent samtidigt som elevantalet ökat med cirka 6 procent. Det är otroligt märkligt att Molander kallar detta "småsmulor". Tvärtom torde det vara så att dessa höjningar placerar Västerås bland de kommuner i Sverige som ökar grundskolans anslag mest.

Vår uppfattning är att VLT:s politiska redaktör närmast vilseför läsarna när hon får det att verka som att ramökningen till grundskolenämnden inför 2020 är 40 miljoner, det vill säga bara cirka 2 procent, när den i själva verket alltså är 131 miljoner. Vår fråga till Molander blir om hon verkligen står fast vid att ramökningar på 16,5 procent på två år utgör "småsmulor" i ett läge där elevantalet under samma tidsperiod växt med 6 procent?

Jesper Brandberg (L)

Kommunalråd och gruppledare

Anna Lundberg (L)

Ordförande grundskolenämnden

SVAR DIREKT: Budgetförslaget är krångligt utformat, men Liberalerna har rätt i att grundskolenämnden får mer pengar nu än tidigare. Problemet är bara att den allra största delen går åt till att kompensera för de årliga pris- och löneökningarna, något Liberalerna både här och i sin budget missar att nämna.

Enligt kommunens tjänstemän behöver grundskolenämndens budget ökas med hela 117 miljoner kronor till nästa år bara för att verksamheten ska kunna fortsätta på samma nivå som i dag. Av de 131 miljoner kronor som majoriteten lägger på, blir den reella ökningen av resurserna därför bara 14 miljoner. I sammanhanget är det småsmulor.

Den som försöker att ”vilseföra” i den här debatten är majoriteten som genom sin utformning av budgetförslaget får satsningar att framstå som betydligt större än de är.

LÄS MER: Matilda Molander synar partiernas budgetförslag i sömmarna.

Anmäl text- och faktafel