Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilian Ly: Kampen för mänskliga rättigheter fortfarande lika viktig

Det började med att två portugisiska studenter skålade för friheten och gjorde V-tecknet. För det häktades de. Den 1 maj 1961 publicerade en brittisk advokat, Peter Benenson ett skarpt upprop för de ”glömda fångarna” på the Observers framsidan.

Detta blev startskottet för Amnesty International som uppmärksammar människor som sitter fängslade, ofta torterade. Deras enda ”brott” är att de uttryckt sina åsikter och därmed ses som motståndare till förtryckarregimer runt om i världen. Även religiös tro, kön och sexuell läggning kan vara orsak att fängsla människor. I dag har Amnesty drygt 3 miljoner medlemmar, givare och aktivister i 150 länder.

Kampen för ett liv i värdighet med respekt för såväl medborgerliga och politiska som ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter är lika viktig i dag som för 50 år sedan då Peter Benenson grundade Amnesty. Då liksom nu utsätts människor för förtryck, för fängslanden, tortyr och andra övergrepp på grund av sina åsikter.

Under 50 år har Amnestyaktivister bidragit till tusentals människors frigivning. Genom kampanjer och aktioner har Amnesty stoppat tortyr och avrättningar. Vi gläds år våra framsteg men kampen behövs lika mycket i dag som då. I dag, den 28 maj, höjer vi våra glas och skålar för friheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel