Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina, 3, fick ingen hjälp

Läkaren tyckte inte Lina, 3 år, hade så farliga astmabesvär. Det slutade med en ilfärd till barnakuten i Västerås där hon högprioriterades.

Vårdcentralen i Hallstahammar toppar antalet klagomål till patientnämnden i länet.

Lina Virenius har haft förkylningsastma sedan hon var ett år. Både mamma Katja Erola och pappa Robert Virenius har också astma. De har varit in och ut på barnakuten flera gånger för Linas astmabesvär vilket finns med i journalen på vårdcentralen.

– När vi hörde att det var på gång igen ringde vi och ville komma för att hon skulle få inhalera. Vi fick vänta ett par timmar innan vi fick en tid.

När de väl kom dit lyssnade läkaren på Lina men ansåg inte att det var så farligt.

– Hon tyckte att jag bara var en orolig förstagångsförälder och skrattade åt mig, säger Katja.

En timme senare fick de åka i ilfart till barnakuten. Då fick Lina ingen luft.

– De undrade varför vi inte varit på vårdcentralen eftersom det hade gått så långt. När vi berättade att vi inte fick någon hjälp där suckade de bara menande.

Katja Eroloa skulle vid ett annat tillfälle ta bort en leverfläck som hon trodde hade inflammerats eftersom den varade. Men sköterskan visste inte vad hon skulle göra. Katja är själv undersköterska och fick ta över och berätta för henne att hon skulle ta en odling och tvätta rent och lägga om.

– Katja fick i princip använda deras verktyg själv, säger Robert.

Han berättar att de på vårdcentralen ofta får frågan vad de själva tycker ska göras.

– Men det är ju de som ska ha kompetensen. Det är vi som vill ha deras råd.

Robert berättar att många av läkarna i Hallstahammar inte kan svenska och inte har tillräcklig kompetens.

Men både han och Katja anser att det är ruljansen på personal som är det stora problemet i Hallstahammar.

– Och man undrar vilken attityd läkarna har som kommer hit. Har de valt att komma, eller är de hitkommenderade. Hallsta har ju dåligt rykte och eftersom läkarna inte stannar måste ju nåt vara fel. Man blir förbannad.

Robert Virenius är listad på vårdcentralen i Kolbäck som är privat och drivs av Praktikertjänst. Han har gått där sedan han var liten och är mycket nöjd. Nu försöker hela familjen få bli listad där, men den är populär och har rätt fullt.

– I Kolbäck har jag en utländsk läkare. Han pratar inte perfekt svenska, men vi förstår varann och där har de kompetens. Det fungerar jättebra. Där händer det något direkt. På ett par dagar har man fått en remiss till en specialist. I Hallsta säger de ”ta en Alvedon och avvakta”.

För att förtroendet för vårdcentralen i Hallstahammar ska upprättas krävs fasta läkare, menar Katja och Robert, och de måste visa att de ha kompetens,

– Jag känner att förtroendet är förbrukat. Speciellt när jag vet hur bra det kan fungera. Varför skulle vi utsätta oss för Hallsta, säger Robert Virenius.

Följ vlt:s serie i papperstidningen. Du vet väl att du kan köpa tidningen som e-tidning också?