Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindelöf (KD): Mer företagande behövs inom vård och omsorg

I ljuset av den debatt om kvalitet i äldre-omsorgen är det tydligt att en privat entreprenör inom vård och omsorg måste vara beredd på och stå ut med risken att bli ifrågasatt. Notera då att uppenbarligen gäller inte samma sak för andra företag som säljer sina varor och tjänster till landsting och kommuner. Tvätteriet som tvättar sjukhuskläderna och lakanen får lov att göra vinster, sophämtarna och snöröjarna är också betalda av kommun och landsting, men blir sällan utsatta för mot-svarande ifrågasättande.

Det är viktigt att vården och omsorgen i Västerås har högsta kvalitet och att vården och omsorgen utgår ifrån den enskilda människans behov och förutsättningar. Som krist-demokrat ser jag vikten av en mångfald av utförare och att fler kvinnor och män blir företagare inom vård och omsorg. Dels för att innovationer och mer patientnära lösningar ska kunna ta plats och dels för att andra discipliner än de strikt naturvetenskapliga förtjänar större utrymme, framför allt för patienterna. Då menar jag inte ovetenskapliga metoder där behandling saknar evidens, utan sådan kunskap och beprövad erfarenhet som även finns bland andra legitimerade yrkesgrupper än läkarna.

Det blir alltfler alternativa utförare inom vård och omsorg, men fortfarande utförs runt 90 procent av all vård och omsorg i offentlig regi. Bara 2 procent av samtliga sysselsatta inom vård och omsorg är företagare jämfört med 9 procent av samtliga sysselsatta på arbetsmarknaden. Siffrorna speglar att det finns en politisk osäkerhet kring att driva företag inom vård- och omsorgsbranschen.

Med offentligt finansierade verksamheter har politiker makten att med ett penndrag ändra villkoren för dessa företag. Det är också vad jag misstänker sker i Västerås med de vänsterstyrda rödgröna vid rodret.

Jag ser mycket positivt på företagande som ett bra sätt för kvinnor och män med anställning i offentlig sektor att få ökad makt för att prägla verksamheter med mer mjuka och mer patientorienterade värden. Kompetens och värderingar behöver påverka vården och omsorgen i högre utsträckning än i dag. Det är svårare att driva denna utveckling inom ramen för en anställning i en kommun eller ett landsting. Det är en läxa för oss att uppmuntra vård- och omsorgsinnovativa idéer.

Den privata vård- och omsorgsbranschen domineras av män på ledande poster, trots att kvinnorna som arbetar där som anställda är i absolut majoritet. Många kvinnor har många års arbete bakom sig inom vård- och omsorgssektorn när de bestämmer sig för att starta företag i branschen. Oftast är det ett starkt patientfokus och en önskan att utveckla verksamheten som ligger bakom deras beslut. Med andra ord är ökat företagande inom vård- och omsorgssektorn en fråga om effektivt resursanvändande.

Ökat företagande är också viktigt för jämställdhetsarbetet i stort. Med fler kvinnliga företagare ökar rekryteringsbasen till bolagsstyrelser som i dag har en mycket låg andel kvinnor. Med få kvinnliga chefer och få kvinnor i bolagsstyrelser går Sverige miste om kvinnors kompetens och jämställdhetsarbetet tar längre tid.

Lokala mindre utförare inom vård och omsorgssektorn tillsammans med den offentliga egenregin i sund konkurrens främjar kvalitet, innovation, lokal företagsutveckling och jämställdhet – för en värdig vård och omsorg i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel