Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindring för hästar och dataflöden om nöjeskunder prisades på Slottet

Vid en ceremoni på Västerås slott på torsdagen belönades tre innovatörer med SKAPA:s Utvecklingspriser som delades ut av landshövding Minoo Akhtarzand.

Annons

Årets länsvinnare av SKAPA Utvecklingsstipendium blev Jonna Borg-Zeidlitz och Lina Noaksson från Ransta för sin produkt Equie Eco, en hästvärmare av vete.

Vinnare av SKAPA Framtidens Innovatör blev Christian Naccache för sin DoorMaster, ett sätt att mäta kundflöden inom nöjesindustrin.

– Båda innovationerna är utmärkta exempel på nytänkande, som både förenklar och effektiviserar inom respektive bransch, säger Billy Bergåker, vd för Almi Mälardalen.

Jonna Borg-Zeidlitz och Lina Noaksson har tagit fram en vetevärmare för hästar som främjar cirkulationen i muskulaturen. Det unika med vetevärmaren är dess passform som minimerar värmeförluster.

Vetevärmaren är gjord av närproducerat ekologiskt vete i ett miljöcertifierat tyg och hela produktionskedjan finns inom en radie av 25 mil från Skultuna.

- Vi har skapat en produkt, som ger ett så minimalt avtryck på miljön som bara är möjligt, säger Lina Noaksson och Jonna Borg-Zeidlitz i ett pressmeddelande.

Juryns motivering: Vinnaren har tagit fram en produkt som är unik i sin bransch då den förkortar konvalescenstiden och förebygger skador hos hästar inom hästsporten, en marknad med stor potential både nationellt och internationellt. Försäljningen beräknas bli lönsam första året och återförsäljarna står redan på kö.

Christian Naccache från Västerås blev Framtidens Innovatör tack vare sitt egenframtagna system för mäta kundflöden inom nöjesbranschen. Genom att digitalisera den klicker som sitter vid dörren, som räknar in- och utpasserande, och koppla den till ett dataprogram "får krögare och andra näringsidkare automatiskt en exakt och överskådlig statistik över kundflöden i verksamheten", enligt Christian Naccaches egen beskrivning.

Statistiken kan sedan användas för att schemalägga verksamheten mer effektivt och mäta effekterna av beslut.

– I stället för magkänsla kan man grunda sina beslut från skarpa data från verkligheten, säger Christian Naccache.

Juryns motivering: På ett kreativt och överskådligt sätt har vinnaren utvecklat en produkt, som höjer personsäkerheten, optimerar bemanningen och ger användaren värdefull information om kundflödet. Vinnaren har identifierat en tydlig lucka på marknaden och skapat en produkt med potential både inom och utanför Sveriges gräns.

Om priset och Stiftelsen SKAPA

►Skapa-prisetär instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden.

►De 24 länsfinalisterna av Skapa Utvecklingspris får vardera 25 000 kronor samt diplom och är med och tävlar om det nationella priset på 550 000 kronor.

►Länsfinalisten av Skapa-priset för unga innovatörer får 15 000kr och har chans att vinna det nationella priset på 250 000 kr. Årets länsvinnare i Västmanlands län utses och delas ut av Almi Företagspartner Mälardalen.

►Med priset vill SKAPA belysa den betydelse som innovationer har för denekonomiska utvecklingen.

►Bakom stiftelsen SKAPA står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.