Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linn upplevdekravallerna

”Från tyst och lugnt bostadsområde till kaos”. Så beskriver Linn Takacs måndagskvällen då kravaller utbröt i området Ealing i västra London där hon arbetar som au-pair.

– Vi tiotiden på måndagskvällen skulle mamman gå till livsmedelsbutiken och handla, men kom tillbaka utan varor för att butiken hade stängt. Vi tänkte inte mer på det, men ungefär en timma senare hördes fullt tumult utifrån gatan. När vi kikade ut genom fönstret såg vi hur folk kom springande, krossade butiksfönster och tog sin in i matbutiken och stal saker. Tre, fyra bilar brändes.

– Det blev inte mycket sömn den natten och chocken sitter i fortfarande, berättar Linn.

I går eftermiddag kom hon hem till Västerås, VLT mötte henne på Västerås flygplats, där även hennes familj tog emot henne.

– Här i vårt lugna Ealing kan det inte bli kravaller, det är isolerade händelser, sa vi när vi följde nyheterna på tv, berättar hon.

Linn bor en trappa upp i ett flerfamiljshus hos en pakistansk familj där hon tar hand om parets åttaåriga son.

Föräldrarna är båda journalister, pappan ansvarar för BBC:s pakistanska sändningar och mamman är nyhetsuppläsare.

Linn berättar vidare att pappan i hennes värdfamilj under kravallerna gick ut för att se vad som hände.

– Ja, han är ju journalist och ville veta. Men han kom snart tillbaka efter att ha fått bland annat en ölflaska kastad på sig.

– Sirener från polisbilar och ambulanser hördes hela natten och ljudet av krossat glas.

Omkring 500 meter från bostaden finns en galleria och där tog sig vandalerna in och fortsatte plocka åt sig varor.

– Vi blev sedan rekommenderade att inte vistas ute under tisdagskvällen och gå hem tidigt från arbetsplatser. Under dagen var ett 40-tal privatpersoner ute och städade på gatorna. Sirener ljöd från polisbilar och ambulanser även den kvällen, säger Linn.

Hemma i Västerås ska hon stanna en vecka sedan bär det av till London igen.

– Just nu är jag är mest orolig för min värdfamilj och vänner och bekanta i Ealing, säger hon.