Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Listeriabakterier hittade i korv

Varmkorv-produktionen i Sköllersta utanför Örebro har stoppats efter att spår av listeriabakterier hittats i korvar som tillverkades i slutet av förra veckan. Tillverkaren Atria uppmanar kunder som hunnit köpa korven att lämna tillbaka den till butiken.

Det handlar om den populära produkten Lithells varmkorv med skinn. Samma sorts korv tillverkas även under varumärkena Ica varmkorv och Euroshopper varmkorv.

Det är tre dagars produktion av varmkorv, ungefär 40 ton, som Atriafabriken i Sköllersta nu återkallar. Hur mycket som levererats från lager ut till butik är oklart.

Enligt Jussi Kosomaa, kvalitetschef på Atria, innebär de smittade produkterna inte någon hälsorisk i nuläget.

– Det är så lite listeriabakterier att de inte går att räkna. Det är oerhört små mängder. Listeriabakterier tål inte heller värme. De dör vid vanlig matlagningstemperatur, ungefär 70 grader, säger Kosomaa.

Men det är produkter med lång hållbarhet. Enligt Jussi Kosomaa finns det en risk att bakterierna växer till sig så att det kan uppstå en hälsorisk.

– För friska människor yttrar sig en listeriainfektion ungefär som en förkylning. Men om man har nedsatt immunförsvar kan man drabbas värre, och om gravida får en listeriainfektion kan fostret skadas, säger Jussi Kosomaa.

Hur kan listeriabakterier ha kommit in i fabriken?– Listeria finns naturligt överallt i naturen, men ska naturligtvis inte finnas där korv packas. Hur det gått till ska vi utreda. Det kan ha kommit in via personal, verktyg eller förpackningsmaterial.

Jussi Kosomaa räknar med att tillverkningen av varmkorv i Sköllerstafabriken kan återupptas tidigast på onsdag.

– Vi håller på med en grundlig rengörning och demonterar förpackningsmaskinen, säger han.

Produkter som återkallas:Lithells varmkorv, 1,8 kg, bäst före-datum 18 september. Art 2475.

Lithells varmkorv, 1,8 kg, bäst före-datum 18 september. Art 2480.

Lithells varmkorv, 900 g x 9, bäst före-datum 17, 18 och 19 september. Art 2529

Lithells varmkorv, 369 g, bäst före-datum 17 september. Art 2537.

Ica varmkorv, 900 g, bäst före-datum 14 och 16 september.

Ica varmkorv, 630 g, bäst före-datum 14 och 16 september.

Euroshopper varmkorv, 900 g, bäst före-datum 16 september.