Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liston: ”Känslan är att vi fixar det”

VSK Fotboll har överraskat alla i år. Legendaren Lennart ”Liston” Söderberg börjar hoppas på uppflyttning till superettan. – Jag har en känsla av att vi kan fixa det, säger han.

Liston, 69, jobbar fortfarande lite i bakgrunden i klubben och i onsdags såg han laget vinna hemma mot Gröndal med 4–1. Han gillade det VSK han såg då och det han sett tidigare under säsongen, men Liston är inte särskilt glad över kvaliteten på norrettan.

– Har nog inte sett nåt så dåligt lag som Gröndal. De hade varken kondition eller organisation. VSK hade otur, det hade kunnat bli 10–1. Nej, division 1 är en jäkla dålig serie.

Den åsikten hindrar dock inte Liston från att hylla årets unga VSK. Han trodde inte att lagets kvalitet skulle hålla för en andraplats, bara en poäng bakom Hammarby TFF tio omgångar från slutet.

– Jag är imponerad. De unga talangerna har växt mer än vad jag trodde. Jag hade Kalle (Granath, tränaren) som spelare i mitten av 90-talet och han står för mycket som jag gillar. Killarna orkar och det är Kalles förtjänst. En del tränare vågar inte köra för hårt, de är rädda för att bli impopulära, det är inte Kalle.

Det är helt enkelt för lite löpträning i Bågebacken?

– Just det.

Liston har tagit Grönvitt till allsvenskan två gånger (1977, 1996) och han hoppas att det blir uppflyttning till superettan senare i höst.

– Ett ungt lag brukar vara instabilt, men inte VSK. Det här är femte året i division 3, som det faktiskt handlar om även om Fotbollförbundet kallar det för norrettan. När jag kom till VSK 1974 var det också division 3. Klubben måste bort från ruta ett, det är dags nu. För stans skull och för de som tittar på måste det bli så.

Skulle VSK av i dag räcka till i superettan?

– Nej, nej. Det behövs att man värvar en fyra, fem spelare som går in i laget. Man ska komma ihåg att superettan är en riktigt bra serie, särskilt i år, och 85–90 procent av VSK-arna är inte färdiga än. Kruxet är väl att om man skulle få in nya spelare utifrån så kanske inte ungdomarna som är på gränsen stannar och utvecklas.

Liston tror att en uppflyttning är nödvändig. Annars riskerar klubben att tappa många av de unga spelarna.

– Jag är väl lite negativ där, men inte vill de springa runt och möta Gröndal och andra skitlag. VSK är landets bästa skyltfönster just nu med alla härliga ungdomar. Men de måste stanna i klubben och bygga på sig så att de kan bli färdiga på sikt.

Liston längtar alltså bort från att se fotboll i division 1, men om inte VSK klarar att gå upp så tror han inte på att klubbarna i stan går ihop och försöker.

– En sammanslagning funkar aldrig, det har exempel i andra städer visat. Då är det någon som blir arg på den eller den och så är tjafset igång. Och förresten så är det VSK som gäller i den här stan.