Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten ljusning för unga utan jobb

I Västerås är 1630 unga utan jobb. Det är något färre än i våras och ett tecken på att läget på arbetsmarknaden har ljusnat.

I hela landet är ungdomsarbetslösheten 10,5 procent. I Västerås ligger den på 12,8 procent.

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde presenterade arbetsmarknadschef Kenneth Linder arbetsmarknadsläget just nu i Västerås. Ett stort problem är att 160 ungdomar i Västerås är långtidsarbetslösa. De har varit öppet arbetslösa i tre månader, fått hjälp genom jobb-garantin för unga i 15 månader och deltar nu i jobb-garanti för vuxna.

– Arbetsförmedlingen måste hantera dem, annars är det risk att de 160 behöver försörjningsstöd, sade Kenneth Linder.

Arbetsmarknadsrapporten visar att det finns 1000 fler lediga jobb nu jämfört med samma tid förra året. Fler arbetssökande har fått jobb och de öppet arbetslösa har minskat med 600 personer sedan årsskiftet.

570 arbetslösa ungdomar har varit inskrivna på arbetsförmedlingen mindre än tre månader. Vid årsskiftet var de inskrivna 140 fler.

Som jämförelse kan nämnas att drygt 900 ungdomar var öppet arbetslösa i början av 2008. De som fått jobb är främst unga män.

Rapporten sammanfattar: Det går mot bättre tider om än i låg fart.

I dagarna slutar cirka 1000 nya ungdomar gymnasiet och många vill ha jobb.

Arbetsförmedlingen i Västerås har fått 1,5 miljoner kronor i extra anslag för sommarjobb. Västerås stad har också utökat antalet sommarpraktikplatser från 500 till 600.