Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litteratur väljer när den vill bli läst

Allt med det där huset var perfekt. Den inställsamma och ordentligt tilltagna terrassen i söderläge tog det sämsta ur oss spekulanter där vi stod och bevakade våra positioner med lånelöftet som en snuttefilt i innerfickan.

I slänten nedanför låg den väl uppvuxna trädgården med knotiga, vackert beskurna fruktträd och rabatter där mormorsplanteringar mötte japanskt gräs.

Inredningen vittnade om att ett liv levts, resor gjorts och det skulle i det närmaste kunna ses som ett brott att separera huset från det danska varma möblemanget. Allt det där men ändå var det litteraturen som fick mig att sitta på huk och stå på tå inför perfekt avvägda hyllmetrar med böcker.

Varenda bok påminde om goda läsupplevelser och däremellan sådant som väckte hungrig läslängtan.

Häromdagen när jag beklagade mig för min vän om alla böcker som väntade på att få bli lästa så skrattade hon rått och sa ”Tänk, du är så rolig som faktiskt ens tänker att du ska ha tid att läsa!”

Det gör ont att erkänna det, men det ligger en hel del sanning i det.

När barnen var mindre och jag fick finna mig i att ständigt blev väckt, gav jag ibland upp och nöjde mig med 3 timmars sömn till förmån för många timmars läsande.

Jag hade en samhällskildring i örat när jag rensade garderoben och en deckare som hade som uppgift att dra upp tempot när jag joggade genom mörka passager. I år har det har blivit väldigt litet läst.

Däremot har bokrecensioner plöjts och många olästa böcker har klämts in i de tidigare färgkoordinerade bokhyllorna. Ibland hör jag mig själv ursäkta mina bokinköp med att litteratur väljer när den vill bli läst och om den då inte är införskaffad kommer den förbli oläst.

I vår ser jag fram emot att läsa Cecilia Hanssons intervjubok Hopplöst, men inte allvarligt: konst och politik i Centraleuropa, Claire Douglas Ung kvinna saknad och Johannes Anyyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Kvar i torpet, som visade sig vara mer av ett arbetsläger än en läsoas, ligger delar av förra sommarens olästa måsten.

Även om den egna läsningen kommit på skam läser jag för barnen varje kväll. Vi alternerar mellan ljudbok och faktisk litteratur.

Med stor behållning plöjde vi nyligen Kristina Ohlssons spänningsböcker som utspelar sig i Åhus, kultförklarade urban fantasy-serien Pax och så David Walliams böcker som bäst lämpar sig för barn och läsare som ännu inte lämnat kiss- och bajsåldern och därtill inte är särskilt äckelmagade.