Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livet utanför holken

Familjen Holkerssons två ungar är flygfärdiga. Men nu väntar en intensiv tid med hjälpmatning och övervakning.

Eftersom familjen Holkersson flyttat ut avslutas direktsändningarna inifrån holken - men Kvitter är inte över för det. På Kvitter-sajten finns nu bilder och film med familjen, både i och utanför holken. Och för föräldrarna Holkersson är arbetet verkligen inte över.

- Det första året är fåglar väldigt sårbara, omkring 80 procent dukar under, berättar ornitologen Peter Bernövall.

Ungarna behöver hjälpmatas minst en månad framåt, men också skyddas från faror och varnas. Makarna Holkersson kanske också passar på att skaffa en kull till.

- Dels om den första kullen blev förstörd, men den här kullen var också ganska liten. Däremot är det inte säkert att de lägger äggen i samma holk, säger Peter Bernövall.

Fåglarna bygger i vilket fall ett nytt bo, antingen ovanpå det gamla boet, men man kan också rensa ut holken.

Och det är inte säkert att familjen Holkersson övergett holken helt.

- De kan använda den för övernattning till exempel, säger Peter Bernövall.

Och även om det blir nya ungar så håller familjen Holkersson ihop - ofta ända över vintern.

- Det är inte så uttalat som till exempel med stjärtmesar. Men man kan se grupper av talgoxar som verkar vara familjegrupper - men det är lite svårare att se eftersom de kan vara så många, upp emot 20 individer vid fågelbordet.