Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsfara vid olycka på spåren i Tortuna

I december 2013 inträffade en olycka på järnvägsspåret vid Tortuna. Ingen människa skadades – men olyckan hade kunnat få svåra konsekvenser.

Nu har Trafikverket utrett händelsen, då en arbetsmaskins kranarm kom för nära kontaktledningen som försörjer de eldrivna tågen med ström. Detta under nattligt arbete med att röja sly och buskar intill spåren Västerås-Enköping.

Kontaktledningen brändes av, och en stund hängde ledningsändarna strömförande med livsfarliga 16000 volt. Ingen människa skadades dock, och Trafikverket har kommit fram till att arbetsmaskinen hade en inbyggd höjdspärr, som i teorin skulle ha begränsat kranarmens svänghöjd.

Undersökningar visar dock att höjdspärren inte fungerade. Trafikverkets utredning rekommenderar att kontaktledningens spänning bryts inför arbete av liknande slag i fortsättningen så inte livsfara uppstår.