Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsfarligt med sommardäck när halkan kommer

Den första december är det lag på att alla bilar ska ha vinterdäck, om väglaget så kräver, men vädret blir kallare och de halkrelaterade olyckorna inträffar så fort väglaget blir halt.

–Vid den här årstiden kan det vara nya förutsättningar varje morgon, och det kan till och med skifta under dagen. Därför är det viktigt att man inte håller på med annat utan riktar uppmärksamheten mot vägen, säger Jörgen Bergfasth som är chef för polisens trafikavdelning.

Jörgen Bergfasth tycker att västeråsarna borde vara bättre förberedda när väglaget förändras.

–Det handlar om att förarna inte anpassar sin körning till de förutsättningarna som råder.

Att ha vinterdäck på bilen är också viktigt när den första halkan slår till och Jörgen Bergfasth tycker att man ska byta till vinterdäck i god tid. Även om lagen säger den första december tycker Bergfasth att man bör byta tidigare än så.

–När det blir snö och is på vägarna är det inte lämpligt att köra på sommardäck. De är tillverkade av ett hårdare gummi och det blir som en hockeypuck på is. Sommardäcken är inte konstruerade för halt väglag över huvud taget, säger Jörgen Bergfasth.

Björn Sundin som äger Hdäck i Västerås rekommenderar också ett tidigt byte till vinterdäck.

–Det är livsfarligt att ha sommardäck på när halkan kommer, man får inget fäste över huvud taget, säger han.

Det är en fördel om man vet hur man ska ha hantera bilen vid en sladd, Jörgen Bergfasth tipsar därför om att man ska träna.

–Om man väljer en lämplig plats kan man träna på att behärska och häva en sladd, säger Bergfasth.