Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Livsfarligt skära  ner på barnen”

Surahammars oppositionspolitiker tror inte på majoritetens sätt att rädda kommunens ekonomi.

I deras budgetförslag hamnar mindre av besparingarna på skola och barnomsorg.

– Vårt alternativ tar udden av det värsta. Majoritetens budget slår så hårt mot kärnverksamheten, framför allt skola och barnomsorg, säger Jonas Westerholm (FP).

Nästa år ska Surahammars kommun spara 21,3 miljoner för att få bukt med det mest akuta underskottet. Oppositionen ställer sig bakom delar av nedskärningarna, men de anser att det viktigaste just nu är att man inte skär för mycket i skola och barnomsorg.

– Det är för barnens skull man har flyttat till Sura. Nu är det tvärtom. Folk säger till mig att de flyttar härifrån för barnens skull, säger Dan Haglund (KD).

Kommunala bolag säljs, investerings- och anställningsstopp införs i kommunen och samarbetet med Folkets Husföreningarna avslutas om oppositionen får som de vill.

Hur länge skulle det ta att få ekonomin i balans i ert förslag?

–10 år för att få hyfsad ekonomi. Men det kan gå snabbare om vi får en skattehöjning och ökad inflyttning, säger Erkki Visti.

Om Surahammar slogs ihop med Västerås skulle ekonomin snabbt bli bättre, tror oppositionen.

Varför skulle Västerås vilja ta emot Surahammar i nuläget?–Det är svårt för oss att se hur de skulle tänka, men det är viktigt att utreda frågan, säger Jonas Westerholm.