Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsmedels-verket: Hushållen i Västmanland slänger mat för cirka 650 miljoner kronor varje år

Hushållen i Västmanland slänger fullt ätbar mat för cirka 650 miljoner kronor om året. Det är enkelt att minska detta svinn, och samtidigt spara pengar och minska vår miljöpåverkan. Men varför är det så svårt att gå från ord till handling?

Hushållen slänger cirka 56 kilo fullt ätliga livsmedel per person och år. Det visar en ny kunskapssammanställning från Livsmedelsverket. Uppskattningsvis slängs 10-20 procent av alla inköpta livsmedel helt i onödan. Det är ett oförsvarligt slöseri.

Hushållens kostnad för detta svinn beräknas i Storbritannien uppgå till 5 300 kronor per år, vilket motsvarar ungefär en hel månads inhandlade livsmedel. Det finns ingen anledning att tro att kostnaden för svenska hushåll skulle skilja sig nämnvärt från denna nivå. Det skulle i så fall innebära att hushållen i Västmanland slänger fullt ätbar mat för cirka 650 miljoner kronor om året.

Livsmedelsproduktion är en av de främsta orsakerna till vår miljöpåverkan, exempelvis i form av övergödning och utsläpp av växthusgaser. De livsmedel som slängs i konsumentledet, det vill säga från hushåll, restauranger och storkök, leder till utsläpp av cirka 1,8 miljoner ton växthusgaser. Det utgör nästan två procent av den svenska konsumtionens samlade klimatpåverkan. Att slänga fullt ätbara livsmedel innebär att denna påverkan skett helt i onödan.

Om vi tänker efter så vet de flesta av oss egentligen hur man kan undvika att slänga ätbar mat. Att det handlar om att planera inköpen i förväg och att inte köpa mer mat än vad vi gör av med. Att undvika att laga för stora portioner och bli bättre på att ta tillvara rester.

Vi vet också att livsmedel bör förvaras på rätt sätt, även om alla kanske inte riktigt vet hur. Många vet, men törs kanske inte lita på, att ett livsmedel som förvarats enligt anvisningarna ofta kan ätas även efter bäst före-datum.

Ändå fortsätter vi att köpa och laga till mer mat än vi äter upp och att förvara maten fel eller för länge. Vi slänger livsmedel till ett värde av tusentals kronor varje år och vi belastar miljön helt i onödan.

En av Livsmedelsverkets viktigaste uppgifter är att se till att konsumenterna har tillräcklig kunskap för att kunna göra medvetna val av livsmedel. Vi har även i uppdrag att minska livsmedelskedjans miljöpåverkan. Livsmedelsverket går nu vidare med att öka medvetenheten om hur livsmedelssvinn uppkommer och kan minimeras.

Som ett led i det arbetet tar vi fram råd om hur var och en, genom aktiva val och enkla åtgärder, kan minimera svinnet i det egna hushållet. Det är till nytta för såväl miljön som den egna ekonomin.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel