Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsmedelskrisen kan lösas

Väldens befolkning växer och det produceras otillräckligt med mat. Det finns 2 500 kvadrat-meter mark per människa som skall föda oss. Till 2050 blir det 50 procent fler att mätta. Vattenbrist blir ett stort problem för odling.

Det finns inte mer mark att odla upp utan omfattande hot mot mångfald och klimat. Därför måste produktionen per hektar öka och jordbrukets negativa miljöeffekter samtidigt elimineras. Konsumtionen av kött skäras ned och vegetarisk inriktning gynnas. Återgång till basmat ske och mindre andel färdigmat med skadliga tillsatser. Den globala frihandeln måste utvecklas menunder lagreglerade former. Köttfabriker och djurtransporter där djuren stressas och blir farlig mat måste stoppas. Biogas kan produceras av latrin och avfall där också näringsämnen såsom fosfor och kvävesalter återvinns till gödsel.

Karl-erik Andersson (FP)Gröna liberaler

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel