Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungbeck: Hårdare vapenlag och höjd myndighetsålder

VLT:s ledarsida resonerar kring den svenska vapenlagstiftningen.

Hur kunde en extremist som Anders Behring Breivik på laglig väg införskaffa ett halvautomatiskt vapen? Justitieminister Beatrice Ask (M) säger att hon vill göra reglerna ”så tydliga som möjligt och så restriktiva som det bara går.”

I Sverige krävs bara att man ska ha varit med i en skytteförening i minst ett halvår eller att man har en jägarexamen, utöver ett fläckfritt belastningsregister, samt att man är ”laglydig och skötsam”.

VLT:s åsikt, att personer som ansökt om vapenlicens ska godkännas av socialen, sjukvården och kriminalvården, är bra. En annan idé är att höja åldersgränsen från 18 år, som till exempel i Finland, där man numera måste ha fyllt 20 för att få en vapenlicens. Det kan låta rimligt.

Men här går tidningens omtanke om myndiga ungdomars intresse för jakt och prickskytte som hobby överstyr, liksom att förfäkta att det kanske vore bättre att sänka åldersgränsen för alkoholinköp till 18 år, om man nu vill vara konsekvent.

Varför vågar ingen i Sverige öppet säga att det rimliga vore att höja myndighetsåldern till 20 år? Få ungdomar är ekonomiskt och socialt oberoende före tjugoårsåldern, många är curlade och mambos upp i tjugofemårsåldern.

Naturligtvis skall man inte kunna få vapenlicens för automatiska och halvautomatiska vapen i Sverige. För prickskytteträning och tävling borde vapen med manuell mantelrörelse mellan varje skott vara fullt tillräckligt ur träningsaspekt. Det samma måste gälla även för jakt. Villebrådet får dessutom bättre odds. Ingen utanför polis och militär kan rimligen behöva något annat vid utövandet av sin ”sport”. VLT:s motargument är att det viktigaste är att se till att potentiellt farliga personer inte får tillgång till något vapen över huvud taget. Men det ena behöver väl inte utesluta det andra?

Visst kan vi försvåra vapenlicensprocessen, skriver VLT, men hur krångliga reglerna än blir kommer det alltid att finnas andra sätt att få tag på vapen. Ja, men igen: det krävs också andra polisiära och juridiska åtgärder, som kraftiga straff – på droghandelsnivå -för innehav av illegala vapen. Tidningen ömmar också för att alla eventuella lagskärpningar kommer att ske på bekostnad av integritet och frihet. Således frihet att döda bytesdjur och att träna för prickskytte, ytterst på människor.

VLT har en bra poäng, när man undra varför alla så ivrigt pratar om vilka som ska få och inte ska få vapenlicens, när ingen diskuterar vilka som ska få ha kvar och inte ska få ha kvar en vapenlicens som de redan har. Detta borde väl vara minst lika viktigt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel