Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusfest i täppan på Jakobsberg

Drygt två dagar tar det för Stefan Hagström att ordna jul i trädgården. Men vilket julljus det blir sedan!

I omkring 10 år har Stefan Hagström och hans fru Christina satt julig belysning på tomten. Det började när paret bodde på Skälby, och sedan fyra år tillbaka är det den nya tomten och villan på Götgatan som dekoreras.

Päronträdet lyser som en stjärnhimmel och bland grenarna hänger led-stavar, vars ljus påminner om stjärnfall. Lusthusets tak accentueras av ljusslingor precis som villans takskägg. Här och där på tomtens fram och baksida skymtar renar och tomtar.

Varifrån kommer den här belysningsvurmen?

– Den kommer nog ifrån att vi har varit i USA en hel del och sett hur det ser ut där. Vi har länge gillat att åka dit och blivit inspirerade av det.

Vad är den konstnärliga planen,hur har du lagt upp det, så att säga?

– Haha, ja du, planen är väl att försöka följa efter det vi har sett i USA.

Julpyntet utomhus är Stefans avdelning, Christina ordnar juldekorationerna inomhus, med ett undantag: kransarna utanpå fönstrena. Dessa tillverkar hon själv, också med inspiration från amerikanskt julfirande.

Det mesta av ljusfröjden köper Stefan här i Västerås. Något litet har fått följa med hem från USA.

Vad är det för typ av belysning som ni har?

– Det är mest Ledlampor för att det inte ska dra så mycket ström. I början höll de inte så bra, men nu håller de jättebra, berättar Stefan.

Nog är det en ganska dyr hobby tillstår han också, men han tycker att det är viktigt att köpa ”riktiga grejer” med jordfelsbrytare och skarvsladdar som tål fukt och regn.