Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljuvligt förvridna melodier

Som en skev dröm. I går kom Ritualia till Culturen.

Jazzmusiker är ett opålitligt släkte. De spelar med varandra i olika konstellationer och det är inte alltid lätt att hålla reda på vem som spelar var och med vilka.

Nu har musikern och pianopedagogen Mattias Risberg, bosatt i Morgongåva, startat ännu en ny grupp, Ritualia, med bland andra saxofonisten Fredrik Ljungkvist och trummisen Jon Fält, två musiker som Risberg spelar tillsammans med i Yun Kan 10.

Ritualia gjorde sin andra konsert någonsin när de besökte Culturen och Nya Perspektiv. Mattias Risberg har skrivit all musik och det är lätt att sjunka in i hans strama, nästan meditativa kompositioner.

Musiken retas med lyssnaren eftersom den aldrig vill landa i ett befriande ackord. I stället kretsar kompositionerna oroligt kring grundtonen i ljuvligt förvridna melodier.

Den annorlunda sättningen ger utrymme för annorlunda klanger. Särskilt häftigt blir det när Jan Levander parkerar i de lägre registren med sin basklarinett.

Det är svårt att inte nämna Jon Fält, en av de senaste årens mest uppmärksammade trumslagare. Hans oväntade rytmer och impulsiva spelstil ger musiken en rejäl vitamininjektion. Sin vana trogen går han även lös på inredningen, redan i första låten spelar han på en av lokalens ventilationstrummor.

Konserten är ovanligt välbesökt, cirka trettio personer, en hög siffra på Nya Perspektivs konserter. Publiken klappar in musikerna till ett extranummer som aldrig vill ta slut.

Vad: Ritualia

Var: Culturen

När: I går