Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO: Det är arbete som gör Sverige starkt

Sverige är ett rikt välfärdsland tack vare alla människors vilja till arbete. Det är med hårt arbete som vi har byggt Välfärdssverige. Vi vet att det är de många människornas arbete som har gjort Sverige rikt. I dag kommer jag att möta några av dem som bygger Sverige, på Icas centrallager i Västerås och på Setra sågverk i Heby.

Men alla kan inte arbeta hela tiden. Vem som helst kan drabbas av sjukdom och då är det vårt gemensamma uppdrag att se till att människor kan komma tillbaka till arbetslivet. Det är också ett uppdrag för samhället att se till att den som är sjuk och inte kan arbeta ska kunna leva ett värdigt liv och få tillgång till trygga försäkringar och stöd och hjälp.

De förändringar som den borgerliga regeringen har gjort innebär att man ställer den som är sjuk utanför samhället. I stället för att få det stöd de behöver för att återgå i arbete kastas i dag långvarigt sjuka ur försäkringen och förlorar sin ersättning, trots att de är för sjuka för att arbeta. Det handlar ofta om människor som slitits ut på grund av dålig arbetsmiljö och brister i arbetets organisering.

Regeringens argumentation om arbetslinjen faller nu ihop. Försämringarna av sjukförsäkringen gynnade varken ett tillfrisknande eller en återgång i arbete. Att ställa sjuka människor utan sjukersättning ökar givetvis inte deras arbetsförmåga.

I de nya siffror som Arbetsförmedlingen presenterat har vi facit. Av de 23 146 personer som sedan årsskiftet tvingats lämna sjukförsäkringen fick 451, alltså knappt 2 procent, ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Räknar man in de som fått någon form av sysselsättning med stöd kommer man upp i sju procent.

Det finns inte heller något stöd hos allmänheten för regeringens politik mot de sjuka. LO har i en undersökning frågat 1 000 personer vad de ser som politikens viktigaste uppgift för att förebygga sjukskrivningar.

Mer än varannan svarsperson anser att det är viktigast att säkerställa snabb vård och rehabilitering. Det svarsalternativ som får näst störst andel, 15 procent, är att säkerställa bättre arbetsmiljöer.

Regeringen har gjort tvärt emot. De har dragit ner på arbetsmiljöarbetet genom att skära ner anslaget till Arbetsmiljöverket och tagit bort stödet till utbildning av skyddsombud. Ett av de första besluten regeringen fattade var att lägga ned Arbetslivsinstitutet som samlade en stor del av den svenska arbetslivsforskningen.

Vi behöver en ny regering som skapar en försäkring som tydligt medverkar till återgång i arbete och som kraftsamlar för en bättre arbetsmiljö. Ingen som är sjuk, och därför har nedsatt arbetsförmåga, ska kunna fråntas sin försörjning.

Vi vet att det är arbete som gör Sverige starkt. Men Sverige blir också starkt och tryggt om vi har humana försäkringar och ett generöst samhälle som tillverkar alla människors vilja till arbete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel