Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO: Förlängd provanställning ett förslag utan allmänhetens stöd

Fredrik Reinfeldts högerregering är passiv och likgiltig inför ungas problem på arbetsmarknaden. I stället för att ge oss värdiga anställningar och en lön att leva på så vill regeringen fortsätta att öka otryggheten för oss unga.

Mer än 200 000 unga är arbetslösa och många är långtidsarbetslösa. Trots det ser högerregeringen inga misslyckanden i sin egen politik. Enligt Reinfeldt är orsaken till ungdomsarbetslösheten att ungdomar inte söker jobb, att unga är lata.

Sanningen är att Reinfeldts högerregering bedriver en politik som gör det svårt för många unga att klara sig själva och få ett jobb med en lön som de kan leva på. Många unga står utanför a-kassan och fler och fler tvingas leva på socialbidrag.

Högerregeringen har gjort det svårare att få rätt till a-kassa och många har inte råd att betala de höga avgifterna. En ung hotell-städerska måste betala 405 kronor i månadsavgift till a-kassan medan hennes pappa som är byggnadsingenjör bara betalar 90 kronor. Hon måste betala mer, trots att hon har lägre lön. Är det verkligen schyst?

Högerregeringens senaste dråpslag mot unga är förslaget om ”lärlingsprovanställningar”. Avsikten är att unga upp till 23 år ska kunna provanställas tre gånger så lång tid som i dag. Förslaget saknar helt stöd bland väljarna.

LO har i en opinionsundersökning frågat allmänheten hur lång tid en arbetsgivare behöver på sig för att kunna bedöma om en person är lämplig för ett jobb.

Hela 87 procent anser att det krävs max sex månader. Bland de unga själva (18-29 år) svarar 56 procent att det räcker med max tre månader. Regeringens förslag att förlänga tiden för provanställning från 6 till 18 månader för att utöka tiden för lämplighetsprövning har alltså mycket lågt stöd bland allmänheten.

Det är inte lagen om anställningsskydd (las) som gör ungdomar arbetslösa utan bristande utbildning och ändlösa rader av visstidsanställningar. Las behöver stärkas för att ge oss unga schysta arbetsvillkor och en lön att leva på.

Vi vill ha råd att flytta hemifrån. Vi vill inte leva på våra föräldrar, socialbidrag eller på en orättvis a-kassa. Det finns inga hyresrätter som är billigare eller matpriser som är extra rabatterade bara för att man är under 23 år.

De rödgröna partierna har lovat en rivstart för Sveriges unga om de vinner valet. De vill införa ett generationsväxlingsprogram, genomföra ett ungdomslyft med möjlighet till praktik och utbildning, avskaffa aktivitetsförbudet för unga arbetslösa och införa ett ungdomsavdrag för arbetsgivare som anställer unga.

En socialdemokratiskt ledd regering går också till val på att göra det svårare att stapla visstidsanställningar på varandra.

Drömmen om en fast anställning kan äntligen bli verklighet – även för oss unga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel