Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO: Vi tar kampen för rättvisa och jämställda löner

Trots alla satsningar som har skett för att utjämna löneskillnaderna har målet om lika lön för likvärdigt arbete ännu inte blivit verklighet. Fortfarande har kvinnor lägre lön än män.

Nu har Handels satt fart på avtalsrörelsen. Att det blivit ett bra avtal för Handels är mycket viktigt också för till exempel Kommunal, för avtalet mellan Handels och Svensk Handel innebär ett genombrott för jämställdhetspotten i årets avtalsrörelse.

Villkoren i arbetslivet är avgörande för ett jämställt samhälle. En otrygg anställning, låg lön och ett hårt styrt arbete är tyvärr många kvinnors vardag. Värst är situationen för kvinnor i LO-yrken.

Det är svårt att förstå varför det fortfarande är flest kvinnor som har otrygga anställningar. Flest kvinnor som tvingas jobba deltid. Kvinnorna är också flest i branscher med låga löner.

Svaret är att kvinnor inte har samma villkor som männen. Kvinnor arbetar oftare än män i befattningar som är sämst betalda på arbetsplatsen.

Kvinnor är inte bara diskriminerade och lågavlönade. De är fel avlönade. Det finns ett samband på arbetsmarknaden som är genomgående: Ju fler kvinnor som arbetar i en bransch desto lägre är deras relativa lön i jämförelse med mansdominerade branscher.

Det finns inga rimliga förklaringar till att det är så. Det gäller kvinnodominerade yrken som kräver stort ansvar, lång utbildning och som dessutom ofta utförs på obekväm arbetstid och är fysiskt tunga. Men trots det har de lägre genomsnittslön än manligt dominerade med motsvarande krav.

Nu är vi mitt uppe i en avtalsrörelse. Striden för ökade löner kommer att utkämpas i en tid då ekonomin ännu inte återhämtat sig från finanskrisens härjningar. Arbetslösheten är hög. Men kampen för minskade löneskillnader mellan kvinnor och män måste föras oavsett konjunkturläge.

LO-förbunden har enats om att gemensamt stå upp för kvinnodominerade och lågavlönade avtalsområden. Kvinnodominerade avtalsområden och arbetsplatser ska närma sig lönenivån inom manligt dominerade avtalsområden och avtalsområden med ett lågt löneläge ska få ett större löneutrymme än genomsnittet på arbetsmarknaden.

Företrädare för Svenskt Näringsliv försöker nu hävda att industrins avtal ska vara ett tak för alla andra när det gäller nivå och kostnad. Det skulle omöjliggöra en satsning på mer jämställda löner.

Så kommer det inte att bli. LO:s förbund kommer att stötta varandra hela vägen ut i kampen för rättvisa och jämställda löner. Till det sista avtalet är undertecknat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel