Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Locka utefåglarna med flera frösorter

Mer liv i trädgården är melodin som gäller. Så här års är det av naturliga skäl svårt att locka fjärilar och humlor, men fåglar är desto lättare. Västeråsaren Bjarne Eriksson ger tips om hur du gör.

Det är liv och rörelse hos Erikssons. Trots att det är stilla vinter sjuder trädgårdens få träd och spridda buskar av liv. Sprida kvitter och visslingar ljuder.

– Solrosfrön, nötter och talgbollar – det behöver inte vara några märkvärdigheter, sammanfattar Bjarne grunden för en matning som lockar fåglar till trädgården.

I 33 år har Bjarne Eriksson och hustrun Ingalill bott i villan på Vega, och i alla år, året runt, har de hållit fågelmatningen i gång. Vanligtvis är talgoxar, blåmesar, koltrastar och sparvar på besök, men även domherrar, större hackspett och tofsmesar lockas till matningen på baksidan av huset.

Vad får du ut av fågelmatningen?

– Jag tycker det skulle vara så tråkigt utan, det skulle vara konstigt om det inte fanns fåglar omkring en, det är ett tecken på att det är någonting som är fel, funderar Bjarne.

Bjarnes matning är koncentrerad till två knotiga fruktträd och består av fyra fem automater med fröer och nötter, havrekärvar surrade mot gren och hopkopplade talg- och nötbollar (fyra stycken hänger på prydlig lodrät rad). Godsakerna kompletteras av margarin som är smetat på undersidan av ett knä i trädens grenar. Dessutom ligger äpplen på marken, omtyckta av större fåglar som trastar.

– Ju bättre mix, desto fler olika sorters fåglar. Man märker rätt snart vad de gillar, säger Bjarne.

Han rensar undan fröskal och spill för att hålla trädgården prydlig, det blir lätt skräpigt under automaterna.

Att välja en skyddad plats ökar chansen till många besökare och stor artrikedom. En fördel är buskar i närheten som småfåglarna kan ta skydd i om en rovfågel dyker upp. Tänk också på katter i grannskapet. Häng automaterna långt från marken.