Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfvens 26,0 procent i United Minds ger en vink om att Socialdemokraternas ras har bromsats.

Politik är inte bara politik, det är person också. Det räcker inte att ha en vision och ett budskap, de måste framföras av en trovärdig person. United Minds senaste opinionsmätning är ett uttryck för detta.

Tänk så mycket det ändå hänger på vem det är som är partiledare! Den senaste opinionsmätningen, gjord av United Minds på uppdrag av Aftonbladet, visar att stödet för både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har ökat. Socialdemokraterna med 2,4 procentenheter till 26,0 och Vänsterpartiet med 1,3 till 9,2 procent.

– Det är uppenbart att det är en partiledareffekt, säger Olof Ruin, professor i statsvetenskap.

Helt statistiskt säkerställda kan man dock inte säga om ökningarna är, då United Minds använder sig av onlinepaneler.

Sett med i första hand socialdemokratiska och vänsterpartistiska ögon är det förstås trevlig läsning. Båda partierna har backat under längre tid och då torde även en framryckning i en onlinemätning vara välkommen.

Att det är en partiledareffekt borde det inte råda några tvivel om. Jonas Sjöstedt valdes till ny ordförande för Vänsterpartiet för lite mer än en månad sedan. Stefan Löfven valdes till Socialdemokraternas för knappt tre veckor sedan. Hur mycket avtryck i politiken har de egentligen hunnit göra på den tiden för att det ska hinna ligga till grund för en ökning av partisympatierna?

I samma opinionsmätning får även Kristdemokraternas siffror en skjuts uppåt, med 1,9 procentenheter till 4,7 procent. Ska man följa Olof Ruins slutsats torde även den ökningen vara en partiledareffekt. Göran Hägglund valdes om för drygt två veckor sedan och inte heller han har hunnit göra några avgörande politiska utspel eller ställningstaganden sedan dess som har kunnat påverka opinionssiffrorna i någon som helst riktning. Att Hägglund sitter kvar, och att det interna bråket är slut, borde således vara något som väljarna uppskattar.

Både Sjöstedt och Löfven utstrålar lugn och stabilitet. Lite draghjälp har de säkert av sin norrländska dialekt. För några år sedan undersökte Handelns utredningsinstitut (HUI) vilken dialekt folk föredrar när de blir uppringda av exempelvis försäljare och hur det står till med trovärdigheten för olika dialekter. Den listan toppades av rikssvenskan, tätt följd av norrländskan.

– Vi talar med ett visst eftertryck, säger inte mer än nödvändigt och avstår från socialt småsnack, kommenterade trubaduren och Republiken Jämtlands president Ewert Ljusberg resultatet.

Håkan Juholt sade ofta, att får bara Socialdemokraterna prata politik så kommer opinionssiffrorna att vända uppåt. På sätt och vis har han fått rätt. Nu när de juholtska grodorna och allehanda felsteg kunnat läggas åt sidan finns annat att fokusera på. Löfven upplevs som en person man kan luta sig mot när det blåser, till skillnad från Juholt. (Vad folk tycker om småländska framgick dock inte i HUI:s i trovärdighetsundersökning, då småländskan inte fanns med bland de åtta undersökta dialekterna).

Löfvens 26,0 procent i United Minds ger åtminstone en vink om att Social-demokraternas opinionsmässiga ras har bromsats. Kommande väljarundersökningar lär visa om siffrorna är ett mått på vad folk tycker om den politik som Löfven kommer att stå för eller om de bara avspeglar lättnad och glädje över att vara av med Håkan Juholt.