Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala politiker – inga kändisar

Bara lite mer än var tredje väljare i Västerås kan namnge en kommunpolitiker, visar en färsk undersökning.

Fackförbundet SKTF har undersökt svenskarnas röstbeteende genom att ringa upp 3 385 röstberättigade personer i 22 olika kommuner.

En av frågorna som ställdes var ”Kan du namnge någon politiker i din kommun?” och färre än hälften – 44,2 procent – svarade ja. Ännu sämre stod det till med landstingspolitkerna – bara en av fem väljare kunde uppge ett namn.

Västerås låg dessutom långt under genomsnittet i bägge kategorierna. Endast 36,8 procent klarade av att erinra sig en kommunpolitiker.

På följdfrågan ”Vilken politiker anser du vara mest synlig i din kommun?” svarade 37 av de 251 tillfrågade västeråsarna Roger Haddad (FP), 31 svarade Elisabeth Unell (M) och fem Andreas Porswald (MP). Bara tre intervjupersoner, eller 1,2 procent, nämnde oppositionsledaren, Ulla Persson (S).

– Men vi har sådana som uppgivit Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt också. Jag kan tänka mig att lokalpolitiker har svårt att tränga igenom bruset, säger Gerry Andersson, marknadsanalytiker på SKTF.

Undersökningen visar också att valet är en öppen historia. Bara hälften av dem som uppgivit att de tänker rösta hade, då intervjuerna gjordes januari–mars, bestämt sig för vilket parti de skulle stödja.

Bland ungdomar var osäkerheten ännu högre – endast var tredje var klar över sitt beslut.

Så tänker Västerås väljare

45,1 procent söker aldrig information på Västerås stads webbplats. Delad ”topplats” med Halmstad.

Bara 26,6 procent anser att det är lätt att ta reda

på vad partierna står för i landstingsvalet. Endast Linköping och Göteborg är sämre.

88 procent – flest i landet – tänker rösta i kommunalvalet.

Två av tre tror att de kommer att rösta på samma parti som sist.

Tre av fyra tänker rösta på samma parti i riksdagsval och kommunalval.