Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala tomater stoppades

Det kan väl inte vara fel att skolbarn får äta lokalt odlade tomater och rödbetor? Jo. Det kan vara mot lagen.

På lilla Tortunaskolan fick man en idé i fjol. Varför inte köpa lite grönsaker från närliggande bonden Hans Johanssons odlingar. Korta transporter, obesprutat och utan konstgödsel. En fin kombination, tyckte man.

Dessutom skulle det sända ett pedagogiskt budskap till barnen i dessa klimathotstider.

Leveranserna löstes lätt. Hans Johansson har barn på skolan så han tog med sig påsarna när han skjutsade.

Det handlade om ett par kilo i veckan under två månader förra hösten. Alltså inga avgörande mängder för Hans Johanssons företag.

– Nej, nej, det var bara roligt att barnen fick äta lokalt odlat, säger han.

Men det blev ingen fortsättning i år. Rektorn Lars Strandh hade insett att skolan kunde råka illa ut eftersom man inte följer Västerås stads regler för upphandling.

– Vi har gjort fel och vill inte åka på något skadestånd, säger Lars Strandh, som i hjärtat ändå tycker att skolans inköp av närodlat var något bra.

Lennart Andersson är inköpare på Västerås stad. Han bekräftar att reglerna är sådana. Han säger att Tortunaskolan kan lösa situationen genom att göra en liten direktupphandling – det är tillåtet – men att det är mycket arbete för 20 kilo tomater och rödbetor.

Han tycker att skolan ska försöka undvika paragrafer och byråkrati och försöka lösa det på annat sätt.

– EU kommer ju inte komma hit och göra någon anmälan direkt. Om någon skulle bli sur så är det Mälardalens frukt och grönt, som levererar till Västerås stads skolor och förskolor. Ring dit och kolla vad de säger.

Johan Erberth, som äger Mälardalens frukt och grönt, blir definitivt inte sur när VLT ringer och berättar om Tortunaskolans satsning på lokalodlade tomater och rödbetor. Han lovar att inte anmäla Tortunaskolan om de fortsätter att köpa av Hans Johansson om höstarna. Det är så små mängder.

– Det är inga problem, det är bara roligt om de gör det, tycker Johan Erberth.

Men, poängterar han, det skulle bli ohållbart om många av kommunens skolor, förskolor och äldreboenden börjar göra egna upphandlingar av frukt och grönsaker. Dels skulle hans företag påverkas, dels skulle miljön påverkas om det blir fler transporter till samma skola.

Mälardalens frukt och grönt köper själva upp lokalt odlat och har även köpt av Hans Johansson tidigare, säger han.

VLT ringer upp Tortunaskolans rektor Lars Strandh med beskedet att barnen kan äta närodlade grönsaker även denna höst.

– Det låter verkligen bra och det känns rätt, säger en glad Lars Strandh.

Hans Johansson tycker att det sunda förnuftet segrat:

– Det känns jättebra.