Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalpolisen kritiseras för "ett starkt förakt för öppenhet" – får pris

Grävande Journalister ger Årets Rullgardin 2016 till Polisregion Mitt.

Annons

Föreningen Grävande Journalister kritiserar Polisregion Mitt för deras motstånd för den granskande journalistiken och tilldelar den därför utmärkelsen Årets Rullgardin.

Det var på hösten 2016 som SVT Västmanland avslöjade att Salas polischef blivit hotad av polisområdeschefen Lena Tysk. Hon ska ha sagt "Har du pratat med media är du död".

Efter händelsen har polisområdeschefen och regionspolischefen för region Mitt vägrat svara på frågor eller kommentera fallet.

Polisregion Mitt får därför titeln Årets Rullgardin. I motiveringen står det bland annat:

"Genom sitt handlande har Polisregion Mitt visat ett starkt förakt för den öppenhet som ska prägla en myndighet. Hot om repressalier för den som talar med journalister borde ses som en ytterst allvarlig händelse. Hotade medarbetare är ett hot mot demokratin då det kan leda till att färre anställda öppet vågar berätta om missförhållanden inom polismyndigheten. Alla myndigheter bör värna meddelarfriheten, inte motarbeta den."

Och...

“Polisregion Mitt har under 2016 visat prov på en tysthetskultur som rimmar illa med kravet på öppenhet och transparens från myndigheter. Meddelarfriheten är en viktig grundbult i en demokrati, något som Polisregion Mitt har försökt inskränka på.”

Om polisen vill ta emot det inte så smickrande priset Årets Rullgardin kan den göra det på Grävseminariet 7–8 april i Uppsala.

2015 års pris gick till Sjöfartsverket.

Polisområdeschefen Lena Tysk står åtalad för ofredande efter hoten mot kollegan och har på egen begäran lämnat sitt uppdrag.

Se även: TV: Leif GW och Agneta Kumlin om åtalet mot polischef Lena Tysk

Annons