Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Londons dödliga smogg

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

I början av december 1952 bildades en kraftig smog i London. Det här var i sig inte något ovanligt, London var snarare känd för sin rökdimma så på den här tiden oroade Londonborna sig inte.

Under den andra dagen var det svårt att se tvärsöver gatan genom den gula slöjan som lagt sig över staden. Under de följande två dagarna skulle sikten minska ända ner till 0,3 m. Anledning till att den här smogen bildades var att det fanns ett luftlager med kall luft ovanför staden.

När temperaturen vid marken är varmare och avtar med höjden bildas ett inversionsskikt. En inversion stänger inne luften och förhindrar omblandning. Föroreningarna stannar istället kvar vid marken. I London utfärdades aldrig någon varning i TV eller radio. Folk underlättade inte direkt situationen då de eldade hemma för att försöka stänga ute decemberkylan.

Flera tusentals människor dog som följd av den här smogen. De flesta som avled var väldigt unga eller äldre människor. I London förbjöd man sedan "black smoke" och satsade på bättre bränsle. Den sista större smogen i London var 1962. Luftkvaliteten är väl kanske inte perfekt idag, men centrala London får i alla fall 50% mer vintersol idag är när kolen var kung.