Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönebråk på citykrog – servitriser utskällda

Obetalda löner, kökspersonal som tvingas jobba magsjuka och servitriser som kallas ”hora”. Så går det till på restaurang West, hävdar flera personer som arbetat där under året. Men krögaren hävdar bestämt att allt är lögn.

VLT har talat med sex personer, som alla ger en samstämmig bild av förhållandena på krogen.

– Vi fick aldrig vare sig OB eller semesterersättning, säger en köksmästare som arbetade på krogen mellan april och juni.

Han har ännu inte fått ut sin slutlön på ungefär 19 000 kronor. En annan anställd fick bara ut en bråkdel av vad hon arbetade in under maj månad.

– De sa ”det är ditt eget fel för att du inte fyllde i lönerapporteringen”, berättar hon.

Under Cityfestivalen arbetade hon, enligt egen utsago, 14-15 timmar om dagen utan matpaus. När hon klagade på utmattning och näringsbrist fick hon en utskällning av arbetsledaren, hävdar hon.

Samtliga reagerar också på att de inte fick några lönebesked. Lönen bara dök upp på deras bankkonton.

– Hur ska jag kunna vara säker på att det verkligen dras skatt och betalas in för pension? undrar en av dem.

Det som upprört mest är sättet på vilket personalen tilltalats.

– Jag tror knappt de vet vad jag heter. De bara svor åt mig, säger en servitris.

Skällsord som ”hora” var vanliga. En servitris berättar att hon vid ett tillfälle hade placerat en skylt på fel plats. När hon försvarade sig med att hon sett annan personal göra likadant fick hon könsord till svar.

Nästa gång frågade hon var skylten egentligen skulle stå.

”Ställ den i mitt arsle, ditt luder!” påstås krögaren ha svarat.

Har du sagt så, krögare Sait Savci?

– Det stämmer absolut inte! Jag skulle aldrig tillåta ett sådant tilltal, det skapar dålig miljö på jobbet. Själv finns jag ju knappt på restaurangen en dag i månaden, svarar han.

Även övriga påståenden är helt grundlösa, hävdar krögaren. Kritiken mot honom har framförts i ett stort antal individuella samtal med VLT, men Savci anser att den är orkestrerad och styrd av en av hans tidigare anställda.

Betalar du ut OB-ersättning?

– Ja, det har jag gjort. Om det har skett ett misstag någon gång så måste jag veta vem det gäller. Anonyma uppgifter är svåra att försvara sig mot.

Lönebesked då?

– Finns det någon i Sverige som inte får lönebesked? Vi lever i Sverige och har ett skattesystem som vi följer.

Att någon skulle ha arbetat 14-15 timmar utan rast stämmer inte heller.

– Vi har inte ens öppet så länge, säger han.

Två medarbetare, varav en i kökstjänst, vittnar om hur de tvingades arbeta magsjuka. Annars var de inte välkomna tillbaka alls.

– Det tror jag inte ett dugg på, jag vill inte ha någon som är magsjuk i restaurangen, säger Sait Savci.