Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönsamt att övervaka elever

För att få bukt med vandalisering på stadens skolor har allt fler installerat övervaknings­kameror både på skolgård och i korridorer. Och det har gett effekt: skolorna har mer än halverat sina kostnader för skade­görelse.

Nybyggeskolan var först ut 2003 och sedan dess har ytterligare nio skolor installerat kameror på fasaderna utomhus.

– Visst har vi märkt effekt både ekonomiskt och genom ökad trygghet, säger Monique Holmgren, risk manager på Västerås stad.

– Vi sparade flera miljoner kronor under förra året. Men kamerorna ska ses som komplement. Det viktiga är trots allt att prata om värderingar och jobba för att förhindra brotten innan de begås.

Hur resonerar ni kring integritetsfrågan?

– Varje ansökan går vi igenom noga. Bland annat datainspektionen har bestämmelser som vi följer. Vi har inget självändamål att sätta upp så många kameror som möjligt, utan det sker där det verkligen behövs.

En viss utökning kan dock vara på gång. Kommunen klurar på en idé om att installera värmekameror som skulle vara kopplad till en högtalare och som skulle vara i drift efter skoltid.

– Då skulle vi från en central kunna se att det är något misstänkt på gång och gå ut med ett slags varningsmeddelande. På så sätt kan vi förhoppningsvis förhindra brott vilket gynnar båda parter.

Skulle det bära sig ekonomiskt?

– Investeringen ska kunna räknas hem på fem år och det tror jag att vi klarar, säger Monique Holmgren.

Skolor med kameror

Utomhus:

Nybyggeskolan

Hällbyskolan och ­Bäckby norra förskola

Persboskolan

S:t Ilianskolan

Önstaskolan

Irstaskolan

Håkanstorpsskolan

Bjurhovdaskolan

Malmabergsskolan

Fridhemsskolan

Ansökningar:

Sofiaskolan

Rösegårdsskolan

Bäckbyskolan

Inomhus:

Apalbyskolan

Bäckbyskolan

Skiljeboskolan

Irstaskolan

Wenströmska gymnasiet

Ansökningar:

Tillbergaskolan