Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Loreen vinner Melodifestivalen

Västeråsartisten Loreen kommer vinna Melodifestivalen i kväll. Hon är den tveklösa favoriten inför finalen i Globen både bland experterna, publiken och på bettingbolagen.

Men pressen är hög och Loreen har problem med rösten efter en förkylning.

I går fick hon en akut läkartid på Karolinska sjukhuset i Stockholm, Loreen Talhaoui har åkt på ett virus och en förkylning som påverkar rösten. Men under fredagskvällens publika repetition var det som om hon var oberörd av röstproblemen. Hon tog emot publikens rungande jubel och levererade sitt nummer felfritt.

Loreen är favorittippad i kvällens final av Melodifestivalen 2012. Den farligaste konkurrenten hon står inför är Danny Saucedo – som även han störts av förkylning och röstproblem. Nu är frågan vem som klarar sig bäst under livesändningen och får flest röster av tittarna och den europeiska juryn.

Hur känns det att vara favorittippad?- Det är läskigt, väldigt läskigt. För ofta får det sådan tvärtom-effekt. Och jag fattar det; folk sitter där hemma och tänker att "ja men hon kommer ändå vinna, alla röstar på henne. Men lilla söta... Thorsten Flinck, honom måste jag rösta på." Det har skett förr och då står man där... sa Loreen i en intervju med VLT tidigare i veckan.

Men du måste ändå ha tänkt tanken, att det kan bli du som representerar Sverige i Azerbaijan?- Den tanken har slagit mig, men jag är väldigt restriktiv med mig själv. Jag vågar inte ta ut svängarna, det gör jag verkligen inte. Det är klart att jag skulle vara otroligt glad över att få representera Sverige i Azerbaijan. Och jag tycker att vi behöver något annorlunda, för att sätta oss lite på kartan. Och då är det bara mitt och Dannys nummer, och så Lisa Miskovskys låt, som håller internationell kvalitet. Så länge det blir någon av oss, så att vi ändå kommer med något som är lite kaxigt. Jag tycker vi behöver det, säger Loreen.

Inför finalen har hon valt att ändra lite i sin koreografi. Inte för att hon var missnöjd tidigare, utan för att hålla sig skärpt.

- Det är för min egen kreativitets skull, för att hålla en viss disciplin och fokus. Om jag ändrar något vet jag att jag måste träna på det. Annars, om jag tycker att jag kan någonting, så lägger jag det på hyllan. Och då blir det inte bra. För man behöver träna, vare sig man vill det eller inte.

Hon har även en annan färg på kläderna, nude istället för grönt. Men berättar att hon ännu inte bestämt sig för vilken färg det blir i kvällens direktsändning.

I pressrummet efter gårdagskvällens repetitioner viskar Loreen fram svaren. Även om viruset inte satt sig på stämbanden är hon rosslig i halsen och måste vara rädd om sin röst. Journalister och fotografer flockas kring henne men favoriten Loreen ser lugn ut.

- Jag känner att det här inte är sant.

Känner du press?-Jag är tacksam, och så påverkar det här mig på så vis att jag vill leverera ännu bättre.

Loreen Talhaoui har koll på sitt motstånd inför kvällen, hon är en tävlingsmänniska och kan inte låta bli att kolla in konkurrensen. Hennes personliga favorit är Lisa Miskovsky.

- Jag ser henne som min största konkurrent, men det är för att jag tycker om låten. Jag röstade på den, flera gånger, säger hon och skrattar.

Kommer din familj och tittar på dig i Globen?- Alla kommer att vara där. Jag tror att jag har beställt 25-26 biljetter.

Loreens mamma, pappa, syskon och en massavänner kommer för att heja på henne under livesändningen.

- Jag försökte lite, du vet: ”ska inte ni sitta hemma och rösta?” Men de bara; ”Nej! Och vi ska sitta bredvid varandra, längst fram!” Halva publiken framför scenen kommer att vara min familj, som sitter med en skylt i handen! Det är ska bli skitskönt att ha dem här, de har alltid stöttat mig - sedan jag var en looser! ler Loreen.

Det går bra för dig nu, är det svårt att hålla kvar fötterna på jorden?- För mig är det inte svårt alls. Jag har väldigt svårt att tänka mig att jag skulle få hybris. Nej! Aldrig! Jag drivs av människor och det är människor som driver mig i det här. Jag har plockat ur mitt ego.

Loreen berättar att hon hade en kris för två år sedan:

- Jag ifrågasatte mig själv väldigt starkt, huruvida jag gjorde det här bara för mitt ego, för att få bekräftelse? För så fort det här är över så är det över. Förr eller senare kommer det dippar och vad händer då? Står jag då där helt tom? Jag tokrannsakade mig själv då, därför kan jag nu säga att det som driver mig är människor. Man ska aldrig glömma bort varifrån man kommer.

Hur laddar du nu inför finalen?

- Jag ska vara tyst. Så tyst, viskar Loreen med ett stort leende på läpparna.