Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lova hanterar sjukdomen med crossfit och yoga

Lova Marcks har haft fibromyalgi sedan hon gick i gymnasiet. Och efter åratal av strid mot läkare, myndigheter och omgivning kan hon nu tänka framåt igen.

fibromyalgi. Det började när Lova Marcks gick på gymnasiet och insjuknade i körtelfeber. Drygt tio år senare har hon inte upplevt en enda dag utan smärta. Hon har ont – i någon grad – precis hela tiden.

– Smärtan finns alltid där, sprider sig och ökar om vartannat, säger Lova Marcks och fortsätter:

– Fibro är som en depression i kroppen.

Blev inte tagen på allvar

Men det tog flera år innan hon till slut – efter en smärtutredning – blev diagnosticerad med fibromyalgi. I processen var det snarare regel än undantag att läkare inte tog hennes erfarenheter på allvar. Något som lett till att hon fått diagnosen tre gånger.

– De tänker att det är något fel med psyket och vill att man ska ta antidepressiva. Man kan också få höra att man ska äta bra, sova bra och motionera så det ska gå över, säger Lova Marcks och fortsätter:

– Det är som om man skulle vara dum i huvudet.

I dag har hon lärt känna sin kropp betydligt bättre och hur nervsystemet fungerar. Att hon dessutom har en påbörjad naprapathögskoleutbildning i bagaget har gjort att hon fått bra koll på till exempel exakt var på kroppen det gör ont.

– Har jag ont kan jag urskilja vilka muskler det är. ”Aha, det är den muskeln”, säger Lova Marcks.

Tråkigt med vattengympa

Ett vanligt råd som ges till personer med fibromyalgi är att ägna sig åt lågintensiv träning, till exempel vattengympa, promenader och qi-gong. Men det är inget för Lova Marcks. När hon orkar gymma är det träningsformen crossfit som gäller.

– Det som funkar för mig är högintensiv träning. Lågintensivt ger mig inga dopaminkickar och bygger inte upp muskler. Jag måste upp i puls för det, säger hon och lägger till med ett skratt:

– Dessutom är vattengympa det tråkigaste jag vet.

Något annat som är väldigt viktigt för Lova Marcks för att hantera sjukdomen är yogan.

– Yogan är avslappning. Genom att provocera smärtan stressar du kroppen. Samtidigt möter du smärtan med lugnet och bryter smärtcirkeln.

– Under perioder när jag har extra mycket smärta blir det mer yoga.

Vändning i livet

Smärtan från fibromyalgin är densamma som för tio år sedan, men hon har lärt sig att se på den på ett annat sätt.

– Jag har blivit bättre på att hantera smärta, man accepterar den.

I somras hände något som fick Lovas tillvaro att vändas till det positiva. Hon fick, efter perioder av utförsäkring och strid mot Försäkringskassan, besked om så kallad ”stadigvarande sjukersättning”.

– För första gången sedan jag fick sjukdomen kan jag tänka framåt. Det är en jävla lättnad, avslutar hon.

Fibromyalgi

Ordet fibromyalgi  kommer från latinets fibro-, vävnad, grekiskans myo-, muskel, och grekiskans algos-, smärta.

Får man fibromyalgi har man värk i stora delar av kroppen. Vanligast är att man har ont i nacken, axlarna och nedre delen

av ryggen. Smärtan kan finnas hela tiden eller komma och gå.

Orsakerna till att man får sjukdomen varierar: Stress, enformiga rörelser eller långvarig värk på samma ställe på kroppen kan vara några.

Sjukdomen är vanligast hos kvinnor mellan 40–55 år, men kvinnor i alla åldrar och män kan drabbas.

Källa: Vårdguiden, Wikipedia