Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF: De flesta vill ha mat som är producerad nära

Allt fler konsumenter i Sverige efterfrågar närproducerad mat. Mer än sju av tio föredrar mat som producerats i landet, visar en färsk Sifomätning. Trots det ökar importen av livsmedel.

Därför måste konsumenterna få veta var maten kommer ifrån och politikerna måste även ställa djurskydds- och miljökrav vid offentlig upphandling av livsmedel.

De livsmedel som Sveriges bönder producerar är fyllda av kvalitet och unika värden. Vi har hög livsmedelssäkerhet, ett unikt djurskydd och ett jordbruk där miljön står i centrum. Detta ger konsumenterna bra livsmedel – utan salmonella och bekämpningsmedelsrester och med en produktion med förhållandevis låg påverkan på vår miljö.

Genom att välja svenskt bidrar du som konsument till att skapa jobb. Livsmedelssektorn är den fjärde största arbetsgivaren i landet. Med god vattentillgång och relativt gynnsamma väderförhållanden har vi bra förutsättningar för en utvecklad och hållbar livsmedelsproduktion i Sverige. Men tyvärr har utvecklingen gått i motsatt riktning under senare år. Importen av livsmedel ökar, och importandelen då det gäller kött och mejeriprodukter ligger i dag på 25-50 procent av konsumtionen.

Dessa importerade produkter har i många fall producerats på ett sätt som inte är i överensstämmelse med de krav inom till exempel miljö- och djurskydd som ställs på svensk produktion. Den omfattande importen innebär också förlorade arbetstillfällen – i dag har vi ett handelsunderskott inom jordbruks/livsmedelssektorn som uppgår till 43 miljarder kronor årligen.

Vi bönder vill vända denna trend. Vår vision är att Sverige inom tio år ska ha ett positivt handelsnetto för jordbruksvaror och livsmedel. För att nå dit måste lagstiftningen ändras så att all mat ursprungsmärks. Vi vet att det är en viktig fråga. Mer än 70 procent av Sveriges konsumenter efterfrågar svensk mat, men utan en ordentlig ursprungsmärkning får konsumenten aldrig chansen.

För att kunna fortsätta med en svensk livsmedelsproduktion som värnar god djurhållning, har en bra miljöpåverkan och håller det svenska landskapet öppet måste också våra politiker ta sitt ansvar. Det borde vara en självklarhet för alla kommuner, landsting och statliga myndigheter att ställa miljö- och djurskyddskrav vid livsmedelsupphandlingar.

Annars blir konsekvensen att det offentliga ofta köper och serverar mat som är producerad på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Att använda dubbla standarder – en för produktion i Sverige och en för offentlig upphandling – är givetvis inte rimligt.

Sveriges konsumenter – väljarna i höstens val – vill ha svensk mat och vi bönder vet hur den ska produceras.

Inger Gauffin Carlsson

vice ordförande, LRF Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel