Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucia är ingen religiös högtid

Annons

Muslimer: Känn er fria att delta i vårt Luciafirande

Den här artikeln motiveras av några missförstånd som finns att läsa i en skrift med titeln "Råd och tips till svenska skolan vid mötet med muslimska elever" vilken har publicerats på webbplatsen islamguiden.com. Min artikel är därför riktad både till muslimska elever och deras föräldrar, och till ansvariga inom skolan.

På sidan 12 i den här skriften står det

Detta innebär också att man som muslim inte firar de högtider som till exempel finns här i Sverige, såsom jul, påsk, allhelgona, midsommar och så vidare. Dessa helger är kristna högtider.

Jag har full förståelse för om man som muslim inte vill delta i kristna högtider, även om jag noterar att andra religioner inte har sådana restriktioner. Vid besök i Thailand har jag varit inbjuden till buddhistiska ceremonier och självklart tackat ja till detta. Men detta måste ju varje religion, och ytterst varje person för sig göra upp med sitt samvete.

Men sedan fortsätter skriften så här:

För det andra så är själva luciafirandet en kristen högtid. Lucia var ett kristet helgon. Så denna helg har ingenting med Islam att göra. Luciadagen är en kristen högtid, som vi muslimer inte firar.

Det finns två invändningar mot detta. Den första gäller vad det innebär att vara ett "helgon", där det finns stora skillnader mellan katolicismen och lutherdomen. Inom katolicismen anser man att helgon är personer som redan har uppstigit till Gud och som vistas i hans närhet, och att man därför kan be till helgon för att de ska framföra ens önskningar till Gud.

Lutheranismen avvisar detta tänkande helt, eftersom man anser att varje människa har direkt kontakt med Gud, utan några mellanhänder. Begreppen 'sankt' och 'sankta' lever kvar, som man ser till exempel i gatunamn, men dessa 'helgon' betraktas bara som goda och efterföljansvärda personer. De har ingen gudomlig status inom lutherdomen som ju är statsreligion eller majoritetsreligion i Sverige sedan nästan 500 år.

Därför kan jag inte se att det kan finnas något religiöst hinder för en muslim att respektera Sankta Lucia för hennes goda egenskaper. Den andra invändningen gäller påståendet att "Luciadagen är en kristen högtid". Ur Svenska kyrkans synpunkt är Luciadagen inte någon kyrklig högtid, i den meningen att dagen inte finns i evangelieboken.

Det Luciafirande som nu är allmänt förekommande i Sverige har heller inte haft någon kristen religiös anknytning i regel. Det firas i hemmet och på allmänna platser, men mycket sällan i kyrkor. Det brukar heller inte ledas av präster eller motsvarande, och om någon präst deltar så gör hen det bara i egenskap av privatperson.

Under firandet förekommer inga psalmer, utan bara sånger som inte har någon religiös innebörd. Den centrala Luciasången kommer från Italien och handlar om ‘Santa Lucia’ även där, men då är det inte helgonet som avses utan en halvö i Neapelbukten som heter Santa Lucia, och sångtexten handlar om hur vacker den är sedd från havet. I svensk version är huvudtemat för den och de andra sångerna som hör till Luciafirandet framförallt mörkret som råder i vårt land vid denna tid på året, och det hopp om ljus som Lucia för med sig.

Det finns ingenting i detta som skulle göra Luciafirandet till en kristen högtid, utan det är en traditionell svensk högtid som dessutom inte är särskilt gammal. Det är helt enkelt ett sätt att markera gemenskap i en familj, på en arbetsplats, eller i en stad. Jag hoppas och tror att även ni muslimer vill delta i detta och inte ställa er utanför gemenskapen.

Erik Sandewall  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons