Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lucia - en återuppväckt tradition

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Under många år korades ingen lucia i Västerås, men 1986 var det dags igen. Då valdes Annelie Eriksson till Västerås lucia. Några år senare blev hon Sveriges lucia.

VLT 3 december 1986:

Den 13 december återuppväcks en gammal tradition i Västerås som då får sin första lucia på många år.

Bland de 21 flickor som juryn hade att välja mellan föll valet på Annelie Eriksson från Skultuna.

Hon kommer att krönas av borgmästare Tord Sars den 13 december.

Det var ett svårt val som juryn stod inför innan man till sist valde ut Annelie Eriksson.

Initiativtagare till arrangemanget är ett företag i Västerås.

- Målsättningen med arrangemanget är att vi ska kunna samla in pengar till barncancerfonden. Det här är vårt sätt att bidra med en slant, säger företagets representant Birgitta Johansson.

Med hjälp av en rad sponsorer har man lyckats nå så här långt.

Intresset att för en dag få uppträda som lucia har verkligen visat sig vara stort. När anmälningstiden gått hade 68 flickor anmält sitt intresse.

- Vi valde ut 21 flickor som nu juryn har att välja mellan. De övriga flickorna kommer att bli tärnor, säger Birgitta Johansson.

Sedvanlig kortege kommer det också bli genom Västerås.

Annelie Eriksson kommer att krönas av borgmästare Tord Sars vid en högtidlighet i Gallerian den 13 december under eftermiddagen.

Efter kröningen inleds kortegen som går utmed Sturegatan, Smedjegatan, Sigmatorget, Stora gatan och via Vasagatan till Folkets hus där kortegen avslutas.

- Det är under själva kortegen som vi hoppas kunna samla in pengar till barncancerfonden och vi hoppas verkligen att västeråsarna är givmilda då, säger Birgitta Johansson.