Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB gör genombrott – och skriver historia i Kina

ABB skriver historia. Företaget har satt ett nytt innovationsrekord i och med de framgångsrika testerna av låg- och högspänningsenheter för världens kraftfullaste UHVDC-transformatorer.
Tekniken är utvecklad och testad av ABB i Ludvika.

Annons
Bild: ABB

De kritiska proven för transformatorer och nyckelkomponenter för världens första 1100 kV-projekt i Kina har klarats.

UHVDC-transformatorn på +/-1 100 kV (1,1 miljoner Volt), som utvecklats och tillverkats i nära samarbete med State Grid Corporation of China (SGCC), har framgångsrikt klarat typtestet, berättar ABB i ett pressmeddelande.

Det öppnar för implementeringen av UHVDC-länken Changji-Guquan, där kraft kommer att överföras från Xinjiang-regionen i nordväst till Anhui-provinsen i östra Kina.

Ett nytt världsrekord kommer att sättas när det gäller spänningsnivå, överföringskapacitet och distans genom Changji-Guquan, världens första UHVDC-länk på +/-1 100 kV.

Detta stärker vårt ledarskap inom HVDC-överföring

12 000 megawatt elektricitet – motsvarande 12 stora kraftverk och 50 procent mer än de UHVDC-länkar på +/- 800 kV som för närvarande är i drift – kommer länken att klara av att transportera enligt ABB-

Överföringsavståndet utökas från cirka 2 000 km till över 3 000 km.

”Förutom att transportera mer kraft på längre avstånd med lägre förluster kommer detta genombrott också att möjliggöra en sammankoppling av växel- och likströmsnät samt möjliggöra framtida sammanlänkningar av regioner och länder”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids, i en presskommentar och fortsätter:

"Detta stärker vårt ledarskap inom HVDC-överföring och bekräftar vårt nära samarbete med SGCC när vi nu möjliggör ett starkare, smartare och grönare elnät”.

Mer läsning

Annons