Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LUF: Låt krögaren kröga

Låt krögaren kröga

I Västerås kommun är det inte tillåtet att söka serveringstillstånd som tillåter servering av alkohol efter kl. 03.00 på fredagar, lördagar eller dag före helgdag och övriga dagar efter kl. 01.00. Följden av detta är att även öppettider blir reglerade då kommunen tar bort den primära inkomstkällan för en bar, nattklubb eller krog från klockan 03.00.

Det är inte rimligt att kommunen ska styra över en privat näringsidkares öppettider, då det både begränsar individens frihet att driva en krog och friheten för västeråsare att själv välja hur fredagskvällen ska se ut. Det är lika orimligt som att kommunen skulle bestämma menyn på Spicy Hot eller veckans livsmedel som har nedsatt pris med ICA-kortet. 

Det är inte rimligt att kommunen ska styra över en privat näringsidkares öppettider, då det både begränsar individens frihet att driva en krog och friheten för västeråsare att själv välja hur fredagskvällen ska se ut

Längre öppettider betyder högre intäkter för det nattliga näringslivet. Att göra nattlivet till en mer lukrativ sektor är gynnsamt för hela Västerås. Det kommer locka fler till branschen och öka konkurrensen, och vinnaren på hög konkurrens är alltid konsumenten. Det är också en sektor som anställer många ungdomar och invandrare, två grupper som idag har en mycket lägre sysselsättningsgrad än snittet.

Att alla uteställen stänger samtidigt leder naturligtvis till stök och bråk. Hundratals berusade och irriterade personer strömmar ut på Sigmatorget inom loppet av några minuter, vilket inte låter som receptet för en lugn natt med låg ljudnivå för icke partysugna västeråsare som försöker sova. Genom att ge krogen mer frihet över sina öppettider kan folk gå när de vill. Det gör att krogarna istället töms successivt, det blir mindre bråk och färre personer för ordningsvakterna att hålla koll vid stängning.  

Genom att ge krogen mer frihet över sina öppettider kan folk gå när de vill. Det gör att krogarna istället töms successivt, det blir mindre bråk och färre personer för ordningsvakterna att hålla koll vid stängning.  

Genom att öppna upp för längre öppettider än 03.00 blir Västerås City mindre stökigt, näringslivet gynnas och individens frihet mindre begränsad. Vi tror på frihet under ansvar, och som liberal är detta en självklar lösning för att slå tre flugor i en smäll. Låt krögaren kröga!

Simon Damberg

ordförande Liberala Ungdomsförbundet Västmanland

Anton Holmlund

vice ordförande Liberala Ungdomsförbundet Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel