Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luftföretag hoppas på pengar från skyn

Företaget Sally R utvecklar ventilationssystem med teknik från rymdskepp. Nu ska företaget få bidrag från den europeiska rymdorganisationen ESA.

Varje år ger Sverige och svenska skattebetalare omkring 650 miljoner kronor till den europeiska rymdorganisationen, ESA, berättar Svenska Dagbladet. Dessa pengar går till europeisk rymdverksamhet så som satelliter.

Den teknik som utvecklas för att användas i rymden kan i många fall även användas nere på jorden. ESA ger därför bidrag till små nystartade företag som kan ta rymdteknik som utvecklats via ESA och använda den för att utveckla nya produkter och tjänster på andra områden.

Förutom att företagen kan få bidrag på närmare en halv miljon kronor vardera får de också hjälp med kontakter och möjlighet att ibland använda teknik som utvecklats via ESA.

Ett av de företag som nyligen har valts ut av ESA är Sally R, som har lokaler på Expectrum i Västerås. Som VLT tidigare berättat arbetar Sally R med en teknik som finns i rymdskepp för att skapa en ny sorts ventilationssystem i byggnader på jorden.

Läs även: "Rymden på besök på Rudbeck"