Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luftvirvlar inte alltid tromber

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under veckan har SMHI fått in rapporter om tromber som kastat omkring föremål i luften.

Troligtvis är det inte tromber det handlar om utan stoftvirvlar. Stoftvirvlar är vanliga på vår och försommaren under torra och relativt soliga dagar. De uppstår över extremt soluppvärmd mark. Marken värmer i sin tur luften vilket resulterar i att den varma luften stiger.

I denna uppåtgående luftström bildas virvlar som börjar vid marken och arbetar sig uppåt till några tiotals meters höjd. Ofta är stoftvirvlarna små och beskedliga men ibland kan det bli kraftiga och kan då skada hus och fälla enstaka träd. Stoftvirvlarna är inte direkt ovanliga i vårt land, men vanligast är de i ökentraker. Där drar de upp sand och stoft och kallas därför dust devil eller stoftdjävul.

En betydligt ovanligare form av stoftvirvel är en så kallad vattendjävul. Det är helt enkelt en stoftvirvel som kommer ut över en sjö och suger upp en pelare av vatten i luften. Tromber förekommer inte särskilt ofta i Sverige, utan bara ett tiotal gånger per år. Till skillnad från stoftvirvlar växer tromber ner mot marken från undersidan av bymoln och ofta i samband med åska. Ofta förväxlas stoftvirvlar med tromber, men det är alltså helt olika fenomen.