Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnaste nyår på mycket länge

– Det har varit en fantastisk nyårshelg i länet. Visserligen har det varit mycket jobb för polisen men med få allvarliga händelser och med endast en person gripen, sa Roger Götheden, Västeråspolisens vakthavande befäl, vid lunchtid på söndagen.

Men det var innan det senare under söndagseftermiddagen klarlagts, att en 50-årig man, som försökt förhindra ett gäng undomar att hoppa på en bil på Infanterigatan, misshandlats allvarligt.

Tio minuter efter tolvslaget såg några boende på gatan hur ungdomar hoppade på en bil. 50-åringen var en av de boende som gick ut för att sätta stopp för förstörelsen. Mannen blev nerslagen och sparkad och hade även skoavtryck i ansiktet och fördes till lasarettet.

- Mannen ville då inte förhöras utan först på söndagseftermiddagen framgick det hur det hela gått till och hur allvarligt skadad han var. En av gärningsmännen, en 24-årig man, anmälde även 50-åringen för misshandel, berättar Roger Göthagen.

Ungdomarna är nu misstänkta för grov misshandel,

Under ett vanligt dygn har poliserna i länet anledning att rycka ut vid 260 tillfällen, under årets nyårsdygn var antalen 358. Det är ovanligt lite för att vara en stor festhelg som nyårsaftonen med mycket alkohol i omlopp och därmed en hel del personer som hamnade i fyllecell. Fyra rattfyllerister och en drogfyllerist togs om hand

– Jag har arbetat som polis i 41 år och jag kan inte minnas att det under de åren någonsin varit så lugnt en nyårs-afton, sade alltså Roger Götheden innan den grova misshandeln var känd. Lennart Sjöstrand, Länsvakthavande befäl, skrev i sin rapport efter nyårsdygnet, att många poliser har varit ute i tjänst och många har även rört sig i centrum och att det i någon mån kan ha påverkat den lugnare stämningen i år.

Inga polisutryckningar hade heller noterats till Djäkneberget, en plats där det annars brukar vara särskilt stökigt under nyårsfirandet. Den grova misshandeln förmörkade dock den nyårsnatt som det fanns anledning att glädjas åt.

BIRGITTA CAVALLINI

[email protected]

Tel: 021- 19 94 90