Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnet lägrar sig på Västerskolan

I våras sades rektorn upp och efter stora protester slutade fyra lärare och majoriteten av eleverna flydde skolan. Nu är Västerskolan på Bäckby ett år, och personalen vill hellre tala om framtiden.

I ljusa lokaler i ett hörn av Ånghammargatan, där det mest ligger företag, finns Västerskolan. Denna söndag är det öppet hus för att fira att skolan fyller ett år.

Det har varit besökare där, säger vikarierande rektorn Åsa Cederborg, men när VLT kommer är det tomt, sånär som på rektorn själv och fyra av skolans lärare.

De är alla nya på sina tjänster. Åsa Cederborg började som rektor i mars, efter påsk anställdes Özcan Bahar och Banav Hawas. Louice Adielsson och Linda Wistrand har precis börjat.

– Vi var ju inte här när det var så där turbulent, säger Åsa Cederborg.

– Vi kände inte av något av det. När jag började efter påsk var ju de som var kvar positiva, säger Özcan Bahar.

Fast helst fokuserar de på vad som ligger framför dem. Skolan har en inriktning på naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling, och det ska genomsyra all undervisning.

I höst har de cirka 40 elever, de flesta i årskurs sex. De hoppas fortfarande på fler. När skolan var som störst hade den drygt 80 elever.

– Nu är ju elever väldigt rörliga. Några som slutade har kommit tillbaka. Vissa byter när de hittar en skola som bättre motsvarar deras intressen och andra vill gå där kompisarna går, säger Åsa Cederborg.

Västerskolans turbulenta år

Västerskolan ägs av Västanfors församling i Svenska kyrkan och är en skola för årskurs 6-9, som start-

ades hösten 2009.

I februari i år sparkades

tidigare rektorn Nina Ericsson, vilket följdes av protester från lärare, föräldrar och elever på skolan. En ny rektor rekryterades, och

i samma veva sade fyra

lärare upp sig. Den tilltänkta rektorn Anette Johansson ändrade sig och tackade nej till tjänsten.

Lärarflykten ledde till att 65 av de drygt 80 eleverna bytte skola, till Pilträdsskolan.

I mars blev Åsa Cederborg tillförordnad rektor. Hon vikarierar på den vakanta tjänsten under

hela det kommande läsåret, samtidigt som det pågår en rekryteringsprocess.