Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurade försäkringskassan- döms till fängelse

En 49-årig Västeråsföretagare dömdes på tisdagen till 14 månaders fängelse för att bland annat ha lurat Försäkringskassan på närmare en miljon kronor.

49-åringen dömdes också för bokföringsbrott, skattebrott och försvårande skattekontroll.

Även om en läkare vittnade att 49-åringen har starkt begränsad arbetsförmåga, efter att ha drabbats av en bilolycka i slutet av 1990-talet, valde således tingsrätten att fälla mannen för bedrägeriet.

”Utredningen ger sammantaget vid handen att 49-åringen genomgående haft sådan arbetsförmåga att han inte varit berättigad till förtidspension” skriver tingsrätten i sitt beslut.

- Vi kommer att överklaga domen, säger 49-åringens försvarare, advokat Torbjörn Persson.

- Min klient är av förståeliga skäl inte nöjd med tingsrättens bedömning.

Som VLT tidigare skrivit bedrev 49-åringen verksamhet i flera olika bolag under praktiskt taget hela 2000-talet.

Enkelt beskrivet drevs varje bolag under cirka ett år för att sedan dumpas via en ”målvakt”. Bolagen har i ett senare skede försatts i konkurs. Anhöriga och bekanta har utgjort styrelser i de olika bolagen.

Tingsrätten konstaterar dock att 49-åringen varit den som styrde och ställde i de olika bolagen, vars bokföring till synes varit av skiftande kvalitté.

49-åringen döms därför också för bokföringsbrott och skattebrott.

49-åringens hustru, som åtalats för bokföringsbrott och medhjälp till grovt bedrägeri, dömdes till villkorlig dom och 6 800 kronor i böter för bokföringsbrott. Tingsrätten friar dock henne för medhjälp till grovt bedrägeri.