Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckat projekt läggs ned

Delade meningar mellan projektledarna och Mälardalens högskola har fått till följd att det framgångsrika projektet Drivkraft lagts ned i förtid.

Projektet startades 2008 och skulle pågå i fyra år. Syftet var att utveckla småföretag på landsbygden i Västmanland och arbeta fram nya metoder för företagsutveckling.

Enligt en utvärdering som två av finansiärerna av projektet, länsstyrelsen och Västerås stad, gjort bland 13 av de 17 företag som deltagit i projektet, har samtliga varit nöjda och säger att man fått ut mer än vad man förväntat sig.

Projektledarna, Karina Tilling och Maria Dahlin Sjöstrand, har fått beröm för sitt engagemang och för det sätt arbetet lagts upp.

Ändå läggs projektet ned i förtid. Varför?

– Vi hade bara en projektanställning i två år och när vi och företrädarna för Mälardalens högskola inte kom överens om villkoren för att driva projektet vidare valde vi att hoppa av, säger Karin Tilling.

Enligt Elvy Westlund, chef för akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling vid Mälardalens högskola som hållit i projektet, handlade det om projektledarnas personliga villkor.

– De erbjöds samma villkor som andra projektledare inom högskolan, men det tackade de nej till, förklarar hon.

Var det aktuellt att tillsätta nya projektledare?

– Om länsstyrelsen önskat det hade vi naturligtvis försökt göra det, svarar Elvy Westlund. Men nu valde man en annan lösning.

Länsstyrelsen och Västerås stad tänker inte överge företagen i projektet. De kommer att få stöd även i fortsättningen, kopplat till länsstyrelsens regionala landsbygdsprogram och Västerås stads näringslivsarbete.

Under augusti ska man kontakta företagen och diskutera hur det fortsatta stödet ska utformas.

Drivkraft

Drivkraft skulle vara ett kombinerat affärsutvecklings- och forsknings­projekt vid ­Mälardalens högskola 2008–2012.

Målet var att utveckla småföretag på landsbygden i Västmanland och ­arbeta fram nya forskningsbaserade metoder för företagsutveckling.

17 företag ingick. De ­arbetar med turism, rehabilitering, lokal­producerade varor, upplevelser, hållbar utveckling och hästverksamhet.

Arbetet har skett vid workshops i mindre grupper fyra gånger om året, vid temadagar och seminarier.

Huvudfinansiärer har ­varit Västerås stad, Länsstyrelsen i Västmanland, Mälardalens högskola och Kraft (KK-stiftelsen).

Karin Tilling och Maria Dahlin Sjöstrand har ­varit projektledare.