Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lynchstämning mot dömd pedofil

En västeråsare som avtjänat fängelse för pedofili har hängts ut med namn, adress och bild på Facebook.

Annons

En man som avtjänat fängelse för pedofili har hängts ut med namn, adress och bild på Facebook. Resultat: en störtflod av hat och hot om våld. Men många reagerar mot att mannen hängs ut.

En Facebook-grupp hängde i lördags ut en pedofildömd man, som bosatt sig i Västerås. Mannen har avtjänat åtta år i fängelse för över 300 grova övergrepp på två pojkar.

Facebook-gruppen har offentliggjort mannens namn, födelsedata, foto, hans adress och målnumret till tingsrättens och hovrättens domar. De skriver så här: ”Vi ser dig, vi följer dig, vi granskar dig.”

Länken hade till i går eftermiddag delats 1 877 gånger och fått 642 kommentarer: ”Hoppas han blir fastbunden och våldtagen 300+ ggr.””Han är ingen människa längre och har inga rättigheter.” ”Han bor bara några meter från min flickas dagis.”

Men många reagerar negativt mot publiceringen. ”När ni hänger ut gärningsmannen offentligt så hänger ni även ut offren. Jag tycker det är fruktansvärt.” Vissa anser att publiceringen i sig är förtal. ”Hur illa ni än tycker om honom så begår alla som delar det här inlägget sig skyldiga till brottet förtal.”

Västeråspolisens informatör Johanna von Wowern bekräftar att det finns en polisanmälan om ärekränkning. Hon kan dock inte uttala sig om huruvida det finns ett hot mot mannen som gör att han behöver skyddas.

Datainspektionen har vid ett tidigare tillfälle polisanmält en liknande publicering från en en förlaga till gruppen. Polisanmälan lämnades dock utan åtgärd.

– Polis och åklagare lägger ofta ner anmälan därför att sajterna saknar ansvariga utgivare. Det finns ingen att ställa till svars, säger Jonas Agnevall, jurist på Datainspektionen.

Sajten saknar ansvarig utgivare och dess talesman Mikael Skillt befinner sig enligt sin Facebook-uppdatering på sjukhus i Ukraina, med brutet knä, bruten bröstkorg och avslitna muskler i ryggen.

Mikael Skillt är knuten till det nazistiska Svenskarnas Parti och slåss på de ukrainska nationalisternas sida. I hans frånvaro blir VLT kontaktad av någon från Facebook-gruppen som inte vill uppge sitt namn, men som säger så här om den man som pekas ut på sajten:

- Vi ska följa honom så länge han flyttar runt. Han ska veta att han aldrig kan gå fri.

Organisationen Ecpat, som arbetar förebyggande mot exploatering av barn, tar avstånd från Facebook-gruppen i fråga. De menar att uthängningar kan medföra att gärningsmän avstår från att begära hjälp samt att risken för återfall ökar.