Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lys upp trädgården

Med julbelysning utomhus känns inte trädgården så mörk så här års. Men varför inte lysa upp den även under hela den mörka årstiden.

Håkan Stenström, trädgårdsarkitekt, ger tips och visar exempel från sin egen trädgård. Håkan föreläser om ljussättning av trädgårdar, en kunskap han praktiserat i familjens egen trädgård i en ort utanför Katrineholm.

– De flesta som ljussätter sin trädgård gör det oftast bara för att se vägen från garaget och in till huset bättre. Balansen mellan ljus, mörker och skuggor skapar harmoni och med rätt ljussättning får man uppsikt över en stor del av trädgården, säger Håkan.

Börja med att installera en jordfelsbrytare är hans första råd.

– Tänk sedan igenom vad som ska framträda mer, försök sedan att skapa ett samspel mellan ljus och mörker. En helt upplyst trädgård skapar ingen spänning.

En bra armatur behöver inte vara dyr, det är effekten av den, ljusspridningen, som är viktigast.

Att belysa vertikala ytor, som en garagevägg eller ett plank gör att det går åt mindre mängd ljus jämfört med horisontala. Det indirekta ljuset, som kommer från den vertikala ytan, är ”varmt”, mjukt och behagligt för ögat.

– Variera gärna ljuset med olika sken som varmt vitt och kallt vitt.

Det kan vara svårt att avgöra hur ljussättningen fungerar i mörkret, därför måste man prova sig fram under arbetets gång. Ett annat råd från Håkan är därför att göra så att belysningen lätt kan ändras genom att exempelvis vridas. En period kanske man vill framhäva en buske och senare ett prydnadsgräs som vajar för vinden.

– Låt inte allt vara tänt alla kvällar, lyxa till det till helgen eller när gäster väntas, tycker Håkan.

Om det finns en friggebod eller liknande på tomten, sätt en liten belysning i fönstret med 1 W LED i en armatur som går på tidur. Fasaden kan ljussättas försiktigt med en liten spott så att det verkligen syns att det är ett hus och inget annat.

– Använd med fördel LED som ljuskälla, de drar lite ström jämfört med halogen. Det är bättre att ha många armaturer med svag ljusstyrka än en stark lampa som belyser allt. Det finns en hel del belysning som går på 12 volt och som hemmafixare kan installera själv. Enda nackdelen med LED är att den inte smälter snön på vintern om man har den som en markplacerad spott.

Solcellsbelysning då?

– Någon som fungerar har jag inte hittat än. De glöder bara lite och då främst på sommaren då man inte behöver lysa upp så mycket.