Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna! Musik gör en människa lugnare och friskare

Musik gör oss friska. Vill ni höra en verklig expert berätta hur musik kan bota oss från stress och hjälpa oss att bli friskare?

Då ska ni gå till Kyrkbacksgården i morgon tisdag kväll kl 18 och lyssna till Töres Theorell. Han är läkare och forskare hos Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Dessutom har han ett starkt intresse för musik och har skrivit boken ”Noter om musik och hälsa”.

Ny forskning visar att man inte bara mår bättre just när man spelar eller lyssnar till musik. Musiken har också mer långsiktig positiv verkan. Föredraget i morgon handlar om fakta och erfarenhet. Inget hokus-pokus

Hur kom det sig att Töres Theorell började intressera sig för hur musik kan göra en människa lugnare och friskare?

Hans far som hette Hugo Theorell var professor i biokemi vid Karolinska Institutet och fick Nobelpriset i medicin 1955.

Hugo var också en skicklig violinist.

Kan den kombinationen hos Hugo möjligen förklara sonens intresse för musik som botemedel mot stress?

Fråga honom imorgon.

Entrén till Töres Theorells föreläsning i Kyrkbacksgården är fri för Humanistiska Förbundets medlemmar. Övriga betalar 60 kr styck.

Klassiker på torget: Utanför ICA-butiken vid Hammartorget i Hallstahammar upptäckte jag häromdagen en verklig sällsynthet. Nämligen en damcykel av det gamla klassiska märket ”Fram” i Upsala. Namnet syns tydigt på kedjeskyddet. Storyn om ”Fram”:

1897 startade fabrikören Bernhard Öberg en cykelfabrik vid Svartbäcksgatan i Upsala. Samma långa gata som 1959 lånade sitt namn åt Owe Thörnqvists ”Svartbäckens Rödaste Ros”.

Öberg ville ha ett namn på sina cyklar som var lätt för folk att komma ihåg. Så han kallade sina cyklar ”Fram” efter den norske polarseglaren Fritjof Nansens berömda fartyg ”Fram” som alla talade om vid den här tiden.

Några år senare tog en man som hette Josef ”Joffe” Eriksson över både bolaget och ”Fram”-märket. Företaget blev känt i cykelstaden Upsala som en bra arbetsplats med hög kvalitet på cyklarna.

Världsmästare: Under krigsåren på 1940-talet fanns det inte särskilt många bilar i Sverige. Men cykla kunde alla. När tillverkningen var som störst under kriget gjorde Joffes fabrik 500 cyklar i veckan.

Inga datorer. Inga robotar. Bara enkla maskiner och ännu enklare verktyg. Plus skickligt yrkesfolk i olika åldrar.

Fram-cyklar rullade i tävlingar också. Ragnar Malm tog hem olympiskt guld på sin ”Fram” 1912 i Stockholm och 1921 blev Gunnar Sköld världsmästare på sin. 1971 tillverkades 32 000 ”Fram”-cyklar. Sen kom östeuropéerna och Grimaldi in på banan.

Ett par år senare lämnade den sista ”Fram”-cykeln fabriken. Damen i Hallstahammar som parkerade framför ICA cyklar kör med andra ord på en riktig klenod.

Klippskt: När behöver man vantar med avklippta fingrar?

Tävla om att komma på flest situationer då amputerade vantar är oumbärliga. Man kan tävla vid frukosten. På bussen. På tåget. I en fikapaus på jobbet. Framför en öl. Just innan man släcker för kvällen.

Och inte minst när man vaknar mitt i natten och inte kan somna om. Då får man tävla med sig själv.

Tre exempel på tillfällen när avklippta vantar har visat sig nödvändiga.

1. När äggbonden ska plocka opp enstaka ägg ur sin korg till försäljning på torget i 15 graders kyla.

2. När nagellacken har flagnat och måste bättras i 12 graders kyla vid hållplatsen i Solna strax innan drömkillen kommer med bussen.

3. När gatumusikanten i Härnösand spelar flöjt i februari.

Så sätt igång. Fyll på listan. Utmana Din kompis.

Anders H Pers