Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna till kyrkomusikens kraft

Inför kyrkovalet 17 september 2017 har POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) valt kyrkomusik som ett tema. Som grupp med representation i på alla nivåer i Svenska kyrkan kan POSK verka för att församlingarnas behov uppmärksammas och hanteras.Sångglädje, gemenskap, uttryck för det osägbara - Musiken och vad den gör med oss medvetet eller omedvetet kan uttryckas på många sätt.

Det hör till festen, till gudstjänsten, att man sjunger. I år uppmärksammas reformationen. Luther ansåg att musiken är en Guds gåva som liksom tron rör och tröstar hjärtat. Kyrkomusiken kan öppna en väg till det gudomliga.

Det är viktigt att Svenska kyrkan i handling visar på vikten av kyrkomusik. POSK kommer att verka för att det sker genom stöd till församlingar med inspiration, fortbildning och samordning av kontakter med musiklivet.

Många av dagens kyrkomusiker fick sin första undervisning av en lokal organist eller kantor. Musikundervisning ingick fram till 1990 i kyrkomusikertjänsterna. Idag råder brist på utbildade musiker och söktrycket till utbildningarna är lågt. POSK kommer att verka för att den fria musikundervisningen återinförs.

I Svenska kyrkan samspelar ett professionellt musikliv med ett musikliv där alla har rätt att delta och uttrycka sin kristna tro. POSK kommer att verka för att körsången även i framtiden har en särskild betydelse i Svenska kyrkan. Både som folkrörelse och ett uttryck för ideellt engagemang.

Anders Brunnstedt, ordförande POSK i Västerås stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel